Jan Willink met tijdgenoot Charles Dickens uitgelicht op komend kerstfestijn op de Lappenbrink

– Kerstmarkten in aanloop naar de kerstdagen kennen we allemaal. In Winterswijk gaan ze het dit jaar anders doen. Omdat dit jaar in heel Nederland de geboorte van Nederland in 1572 wordt gevierd, gaat Winterswijk op 17 en 18 december terug in de tijd van Jan Willink. Hij was textielindustrieel, stichter van De Batavier en de aanjager van de aanleg van het spoor in Winterswijk. Dit grote feestweekend wordt met een Charles Dickenssausje overgoten. Dickens was een tijdgenoot van Jan Willink.

Een opgerichte ‘stuurgroep 1572’ heeft in het kader van de geboorte van Nederland dit jaar verschillende activiteiten georganiseerd. Aan de hand van de 4 V’s Vrijheid, Verscheidenheid, Verdraagzaamheid en Verbondenheid zijn vijf Winterswijkse Vrijheidsiconen werden dit jaar al diverse activiteiten uitgelicht. Voor Winterswijk zijn dat: Tante Riek voor wat betreft Vrijheid, Piet Mondriaan en Gerrit Komrij voor Verscheidenheid, Freule van Dorth voor Verdraagzaamheid en Jan Willink voor Verbondenheid.

Als textielindustrieel, stichter van de Batavier en aanjager van de aanleg van het spoor in Winterswijk, wordt Jan Willink op 17 en 18 december er in een groot kerstfestijn uitgelicht. In dit grote feestweekend wil de organisatie de 19e eeuw doen herleven. In samenwerking met inwoners, culturele instellingen, musea, de gemeente, ondernemers, horeca, markt en verenigingen worden alle voorbereidingen voor dit grote kerstfestijn op 17 en 18 december getroffen. De Meddosestraat, Nieuwstraat, Ratumsestraat en Noordzijde markt ( zijde van Kronenhuis) worden omgetoverd tot één groot 19e -eeuws openluchttheater. In dit “mega” decor zullen acteurs, koren, figuranten en ambachtslieden de sfeer van ruim 100 jaar geleden doen herleven.

Momenteel is de organisatie onder meer druk in de weer met het verzamelen van materialen. Zij zoekt vrijwilligers die mee willen doen aan dit kerstfestijn. Via kerstopdelappenbrink@gmail.com kunnen zij zich aanmelden. De organisatie zorgt voor de juiste kleding en meldt dat enthousiaste inzet van vrijwilligers ertoe bijdraagt dat dit evenement een succes wordt.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-11-18 20:57:06


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.