Is nøhlen dodelijk? Marcel van Roosmalen slacht gezeur met gezeur af tijdens de ZC-kerkdienst

– Criticaster Marcel van Roosmalen maakt korte metten met de slogan van deze editie van de Zwarte Cross ‘Nøhlen is dodelijk’. Tijdens de zondagochtend kerkdienst op het festival maakt Van Roosmalen alles nog erger dan erg in het aardse leven van het ZC-paradijs. De journalist van de GelDe menigte haalt diep adem als Boi Foi Toch het tij keert naar feest!

De Zwarte Cross ontwaakt zondagmorgen in de regen. Mensen voor de hekken die op tijd voor de hemelse kerkdienst met Marcel van Roosmalen willen zijn, voelen de striemende regen op hun rug. Maar om 10.00 uur gaat de Zwarte Cross weer ‘los’, meldt de organisatie op het Twitter-kanaal. Hoe die tweet moet worden opgevat, het maakt op het moment van de regen buiten de hoofdpoort van de Zwarte Cross niet uit. En als het slot van de bouwhekken afgaat is route: koers zetten naar de Megatent voor de zondagopening.

Van Roosmalen komt met een donderpreek. Hel en verdoemenis voorspelt hij. Over ‘nøhlen is dodelijk’, zegt Van Roosmalen niets te begrijpen. Daarom komt hij met een ironisch alternatief voorstel om te zeuren: ‘de slacht is onze kracht’ en herhaalt dat ettelijke keren zodat het publiek in de meebidstand gaat. “Ik wil u de put niet inpraten maar de komende winters worden zonder de Zwarte Cross zwaarder dan de afgelopen winters. Er komen eerst verkiezingen en dan een burgeroorlog. Vergeet Sinterklaas, vergeet Kerst en Oud en Nieuw. U gaat het nooit meer meemaken”, leidt hij de kerkdienst in. Van Roosmalen somt vervolgens een ris aan zaken op die de wereld in de tang heeft. Hij predikt vervolgens: “ga alleen van jezelf houden”, en aan naar het einde toe adviseert hij: “ga relativeren, zet het op een rijtje en daar komt het verdienmodel van de Zwarte Cross in beeld met die heerlijke humor.” Voor de afsluiter volgt een reeks van goed neigende bedoelingen.

Hans Keuper en Willem te Molder van Boi Foi Toch. – Foto: Eveline Zuurbier

Marcel van Roosmalen leest van de lezenaar en niet alles daalt neer op het Zwarte Cross-volk. Af en toe klinkt er gejoel of een zacht gejuich die zijn manier van chagrijnig voordragen al proostend met een glas bier wel kunnen waarderen. Anderen hebben hun eerste biertjes al achterover geslagen wanneer Van Roosmalen het podium verlaat en Boi Foi Toch op komt. Zodra zanger Hans Keuper zijn harmonica lostrekt is het feest van de festival zondag echt begonnen.

[storytelling:picture:]

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-07-23 12:12:28


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.