Internationale straatvoetbal-top in de Achterhoek: ‘Het heeft iets artistieks’

– Hij schopte het letterlijk van de straat naar het theater. Samen met bekende straatvoetballers en freestylers staat Winterswijker Rowdy Heinen in de familievoorstelling ‘Football – Can you kick it’, waarin een ode aan het straatvoetbal wordt gebracht. De voorstelling is vrijdagavond te zien in Schouwburg Amphion in Doetinchem. Heinen behoort tot de top van de wereld.

Op jonge leeftijd begint Rowdy met voetballen op het veld. Wat hem echt interesseerde waren de technische hoogstandjes. Het urenlang oefenen met een bal resulteerde in 2013 tot het NK freestyle voetbal, waarbij hij Nederlands kampioen werd. Dit herhaalde Rowdy in 2016 nog eens.

Drie jaar later bewijst de Winterswijker dat hij bij de beste freestylers ter wereld hoort en wordt hij tweede bij het Okinawa Open Freestyle Football Championship in Japan.

‘Dit had ik nodig’

De afgelopen jaren geeft Rowdy workshops en voetbalshows op feestjes of sportevenementen, maar nu staat hij voor het eerst in een theatervoorstelling. “Tijdens de coronaperiode kwamen ze mij vragen of ik mee wilde doen aan het theaterstuk”, zegt Heinen. “Spelen in het theater was iets wat ik echt nodig had. Het heeft iets artistieks en die kant wil ik als freestyler wel meer op.”

In de voorstelling werkt Rowdy samen met de godfather van het straatvoetbal Edward van Gils. Hij wordt gezien als de grondlegger en kreeg veel bekendheid door de videogame FIFA. “Toen ik klein was keek ik wel naar Edward op”, vertelt Rowdy. “Ik vind het vooral grappig dat het zo loopt, dat je na al die jaren ineens met dat soort gasten samen mag werken. Het is echt een inspirerende cast.”

‘Dromen en doelen najagen’

Tijdens de voorstelling ziet het publiek naast veel spektakel en spectaculaire moves ook veel connecties tussen de disciplines. Het wordt aan elkaar gepraat door ‘spoken word’ artiest Ivan Words.

“In zijn teksten zit wel een boodschap dat je altijd je dromen en doelen moet najagen”, zegt Heinen. “Ik vind het zelf ook belangrijk om aan het publiek te laten zien dat ik keihard mijn best doe. Ik wil mijn beste trucs wil laten zien en daarmee anderen wil inspireren.”

Steeds populairder

Rowdy merkt dat het straatvoetbal steeds meer aan populariteit wint. “Het is een aardige hype”, zegt de Winterswijker. “Waar je tien jaar geleden nog zag dat niet iedereen zomaar een trucje kon met een bal, is het nu heel normaal dat ze bijvoorbeeld een ‘around the world’ kunnen. Daarbij tik je de bal op en ga je met je been er omheen. Het straatvoetbal wordt echt steeds groter.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, REGIO8 i.s.m. Omroep Gelderland op 2023-02-24 12:51:51


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.