In Gelderland bieden veel beroepen goede kansen

– Ook in januari steeg het aantal WW-uitkeringen in Gelderland. In de wintermaanden is er minder werk en lopen veel tijdelijke contracten af. Voor de mensen die werkloos raken, zijn er door de krapte op de arbeidsmarkt veel kansen op werk. Uit onderzoek van UWV blijkt dat ruim 140 beroepen structureel goede kansen op werk bieden.

In de Achterhoek verstrekte UWV eind januari 2023 nog 2.050 WW-uitkeringen. Dat zijn 103 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder en 359 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek 5,3% hoger dan een maand geleden en 14,9% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind januari 3,5% hoger dan de maand daarvoor en 20,0% lager dan een jaar geleden. Een stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca en veel tijdelijke contracten aflopen.

Stijging aantal WW-uitkeringen in FoodValley zet door in januari

In FoodValley verstrekte UWV eind januari 2023 nog 2.147 WW-uitkeringen. Dat zijn 96 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder en 481 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in FoodValley 4,7% hoger dan een maand geleden en 18,3% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind januari 3,5% hoger dan de maand daarvoor en 20,0% lager dan een jaar geleden. Een stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca en veel tijdelijke contracten aflopen.

Aantal WW-uitkeringen in Midden-Gelderland ook in januari gestegen

In Midden-Gelderland verstrekte UWV eind januari 2023 nog 3.605 WW-uitkeringen. Dat zijn 160 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder en 752 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in Midden-Gelderland 4,6% hoger dan een maand geleden en 17,3% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind januari 3,5% hoger dan de maand daarvoor en 20,0% lager dan een jaar geleden. Een stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca en veel tijdelijke contracten aflopen.

Verdere stijging aantal WW-uitkeringen in Rijk van Nijmegen in januari

In Rijk van Nijmegen verstrekte UWV eind januari 2023 nog 2.880 WW-uitkeringen. Dat zijn 77 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder en 441 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in Rijk van Nijmegen 2,7% hoger dan een maand geleden en 13,3% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind januari 3,5% hoger dan de maand daarvoor en 20,0% lager dan een jaar geleden. Een stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca en veel tijdelijke contracten aflopen.

In Rivierenland stijgt het aantal WW-uitkeringen ook in januari

In Rivierenland verstrekt UWV eind januari 2023 nog 1.831 WW-uitkeringen. Dat zijn 52 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder en 383 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland 3,0% hoger dan een maand geleden en 17,4% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind januari 3,5% hoger dan de maand daarvoor en 20,0% lager dan een jaar geleden. Een stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca en veel tijdelijke contracten aflopen.

Veel beroepen in techniek, zorg en ICT zijn al ruim 4 jaar kansrijk

Eerder publiceerde UWV landelijke en regionale overzichten van beroepen die goede kansen bieden voor werkzoekenden. Door de zeer krappe arbeidsmarkt zijn er momenteel meer kansrijke beroepen dan ooit. UWV heeft nu ook in kaart gebracht welke beroepen ‘structureel kansrijk’ zijn. Structureel kansrijke beroepen bieden al minimaal 4 jaar goede kansen voor werkzoekenden en lijken minder last te hebben van schommelingen in de economie. De verwachting is dat deze beroepen voorlopig kansrijk blijven. Op landelijk niveau gaat het om 144 beroepen die structureel kansrijk zijn.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-02-16 15:24:27


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.