In carnavalshoofstad van de Achterhoek gaat het vijf dagen lang helemaal los

– Het 60-jarige bestaan is voor de carnavalsgekte in Groenlo geen getal: voor 66 jaar zullen De Knunnekes dus nog even moeten wachten. Maar voor de pluimage van de gemiddeld burger is een 60-jarig bestaan heel complimenteus. Het Grolse carnaval wordt dit jaar -2023- in Groenlo één van de hoogtepunten in de 60-jarige geschiedenis van de plaatselijke carnavalsvereniging De Knunnekes. Iedereen van jong tot oud, al dan niet carnavalsverslaafd wil erbij zijn, wil het meemaken, aldus De Knunnekes en dat niet drie dagen, maar vijf dagen lang.

Het zal te maken hebben met de afgelopen coronajaren, waarin er niet of nauwelijks een feestje kon worden gevierd, maar het enthousiasme, de voorpret zijn ongekend. Daarna gaat iedereen van vrijdag 17 tot en met dinsdag 21 februari uit het dak in Groenlo.

Fotoarchief Grols carnaval. – Foto: Eveline Zuurbier

De grote carnavalsoptocht op de zondagmiddag staat bekend als de grootste in de Achterhoek. De deelname van wagens, loopgroepen en veel muziek is ongekend groot is. Wat verder te denken van de Teenage Party op de vrijdagavond in SCC De Mattelier, waar direct na de optocht op de zondag ook het gezinscarnaval plaatsvindt. Of het altijd groots opgezette jeugdcarnaval op de zaterdag in City Lido. Bijzonder in trek is ook het Tweede Jeugd Carnaval op Tulpendinsdag in carnavalstheater City Lido. Een evenement dat de laatste jaren een enorme boost heeft gemaakt en reeds enkele weken totaal is uitverkocht.

Archieffoto Grolse carnavalsoptocht – Foto: Eveline Zuurbier

De razend populaire Tönnekes Avond en dat op de zaterdag in De Oude Calixtus, waarbij tussendoor de plechtige carnavalsviering in de St. Calixtusbesiliek met veel muziek, zang en buutgeweld vanaf de preekstoel niet onvermeld mag blijven. En niet te vergeten de altijd typische Grolse Morgen op Rosenmontag met daarbij de prijsuitreiking van de optocht, waarna iedereen zich stort in het in Grolle beruchte dweilen in de binnenstad en velen op Tulpendinsdag oftewel Bözzeldinsdag dezelfde onderneming niet aan zich voorbij laten gaan.

Loopgroep 75 meter bier in carnavalsoptocht van 2017. – Foto: Eveline Zuurbier

Een AlderBAStend JOFEL carnaval!

President Maarten Kooiker, in 2013 zelf stadsprins van Groenlo en sedert enkele jaren de aanvoerder van de grootste Grolse carnavalsfamilie, laat weten dat alles en iedereen er klaar voor is. “Het enige wat wij als bestuur met niet te vergeten alle meewerkende geledingen, gardes en overige enthousiaste vrijwilligers niet in de hand hebben, is het weer. Maar voor het overige ontbreekt het ons aan niets om er een onvergetelijk festijn van te maken. Iedereen van jong tot oud heeft er zin in en wil erbij zijn. Kijk alleen nog maar naar de diverse aanloopactiviteiten, zoals de zes succesvolle, totaal uitverkochte pronkzittingen, de succesvolle dameszitting, het altijd populaire steken plaatsen en de vele spontaan opgekomen activiteiten. Grolle Alaaf!”

In carnavalshoofstad van de Achterhoek gaat het vijf dagen lang helemaal los – Foto: Eveline Zuurbier

Ook stadsprins Bas II (Klein Tuente) en stadsadjudant Koen (Klein Tuente) staan helemaal op scherp om er een carnaval van te maken als nooit tevoren. “Wat we nu al meegemaakt hebben, is met geen pen te beschrijven. Het is één grote happening, waarbij iedereen van jong tot oud zich thuis voelt. Voor ons is het een enorme eer om daarbij met het door ons beiden omarmde motto ‘AlderBAStend JOFEL!’ voorop te mogen gaan.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-02-17 13:26:10


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.