Hulzer Willem-fan zorgt dat schrijver en verteller Wilterdink een beeld krijgt in binnentuin Pronsweide

– Verpleeghuis Pronsweide wilde omwille van het 40-jarige jubileum uitpakken met een jubileumgeschenk aan alle bewoners en medewerkers. Dat werd een beeld van Willem Hulzer op voordracht verpleegkundige Raymond Ubbink. Wilterdinks kinderen waren vrijdag 30 september aanwezig bij de onthulling in de binnentuin van het verpleeghuis in Winterswijk.

Vanwege corona konden in 2020 de festiviteiten ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Pronsweide geen doorgang vinden. Nu, twee jaar na dato, heeft een van de geplande activiteiten alsnog plaatsgevonden. Vrijdag 30 september is bij verpleeghuis Pronsweide in Winterswijk een bronzen beeld van Willem Wilterdink onthuld. Kunstenaar Jan te Kulve maakte dit beeld van de uit Kotten bij Winterswijk afkomstige schrijver, dichter, verteller en liefhebber van de streektaal.
Wilterdink, die in de volksmond bekendstond als Hulzer Willem, was in het dagelijks leven veehandelaar. Het beeld is mede tot stand gekomen door de inspanning van Pronsweide-verpleegkundige, maar bovenal Hulzer Willem-fan, Raymond Ubbink. De kinderen van de in 2011 op 85-jarige leeftijd overleden inwoner van Kotten waren aanwezig bij de onthulling.

Marcel Duvigneau sprak namens de raad van bestuur van Marga Klompé van een prachtig moment. “‘Hulzer Willem’ heeft veel voor Pronsweide betekend,” zo memoreerde Duvigneau die samen met Marijke Rauwerdink, voormalig hoofd verplegingsdienst Pronsweide, de onthulling van het beeld deed.

De kinderen van wijlen Willem Hulzer waren bij de onthulling van het bronzen beeld van hun vader – Foto: Pr Pronsweide

Nog altijd wordt er in de regio meegezongen als ‘Boterham met Spek’ ingezet wordt

Het was een lang gekoesterde wens van Raymond Ubbink om een beeld van Hulzer Willem te bewerkstelligen. Raymond, die naast zijn werk ook muzikant, zanger en liefhebber van de streektaal is: “Hulzer Willem gaf in Pronsweide regelmatig optredens en presentaties en bezocht bekenden van hem. Nog altijd wordt er in de regio meegezongen als ‘Boterham met Spek’ ingezet wordt, een onbetwiste klassieker van Hulzer Willem. Als je als mens zoveel gedaan en betekend hebt voor de medemens, dan verdien je ook een plek tussen de medemensen. Het is een eer dat we als Pronsweide in ons midden mogen hebben”, aldus Raymond, die van zijn werkgever Marga Klompé alle medewerking en ondersteuning kreeg om tot realisatie van het beeld te komen voor het jubileum van het verpleeghuis.

Bijzondere opdracht voor kunstenaar Jan te Kulve

Beeldend kunstenaar en bronsgieter Jan te Kulve heeft al vele werken op zijn naam staan; denk maar aan Knelis & Willem op de Markt en het beeld van KNMI-weeramateur Jaap Langedijk, beide staan in Winterswijk. De opdracht om een beeld te maken van Hulzer Willem was wel een heel bijzondere voor Jan: “Het komt zelden voor dat ik een beeld maak van iemand die ik in levende lijve gekend heb. Hulzer Willem was zeer goed bevriend met mijn vader, samen waren ze onder andere bij de oprichting van de Kottense toneelvereniging TOEP betrokken. Als je dan bezig bent met het beeld komen er steeds flarden van herinneringen naar boven, heel bijzonder. Het beeld is zo’n 75 cm hoog en laat Hulzer Willem zien met een big in de handen. Hulzer Willem is natuurlijk voor velen ook bekend als varkenshandelaar. Het beeld staat op een Bentheimer zandsteen, een streeksteen zeg maar, passend bij het beeld.” Diana Abbink, dialectkenner bij uitstek, zorgde voor een mooie tekst op de bijbehorende plaquette.

Beeld in binnentuin Pronsweide

Het beeld van Hulzer Willem staat in de binnentuin bij de groepswoningen van verpleeghuis Pronsweide. Mensen die het beeld eens willen bekijken, kunnen dat melden bij de receptie van Pronsweide aan de Morgenzonweg.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-01 13:36:37


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.