Hogere kosten voor nieuw cultuurkwartier in Winterswijk

– De kosten voor een nieuw cultuurkwartier in Winterswijk pakken hoger uit dan eerder werd aangenomen. Er liggen nu twee varianten op tafel, waarbij het ene plan rond de veertien en het andere plan rond de vijftien miljoen euro moet gaan kosten.

Het beoogde cultuurkwartier in Winterswijk moet komen op de plek van een verpauperend gebied in het centrum, ingeklemd tussen het Weurden, Dingstraat, Roelvinkstraat en Spoorstraat. De verouderde muziekschool Boogie Woogie is het middelpunt van het gebied. De omgeving moet worden opgeknapt, inclusief de verouderde muziekschool.

Ook moet er ruimte komen voor woningbouw, culturele instellingen, parkeerruimte, winkels en een park. Winterswijk nam daarvoor eerder een projectontwikkelaar in de arm, maar dit plan werd afgeschoten. Daarna is de naam voor het plan van een cultuurkwartier aangepast naar ‘Wooow’, dat staat voor Winterswijk ontmoet, ontdekt en ontplooit.

Vierkante meters teruggebracht

De gemeenteraad gaf het college in februari de opdracht om twee varianten, 3000 m2 en 4.000 m2 van het cultuurgebouw inclusief een stedenbouwkundig kader en gebiedsexploitatie verder uit te werken.

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart en de daarop volgende coalitieonderhandelingen is het project in een stroomversnelling gekomen. Met behulp van een architect is de variant van 4000 m2 inmiddels teruggebracht naar 3300 m2, waarbij er is gekeken naar slim en efficiënt gebouwontwerp.

Zorgvuldige afweging

Om een zorgvuldige afweging te kunnen maken tussen de plannen vraagt het college de raad om de opdracht om een realistische financiële vergelijking op te stellen. Daarbij wil de gemeente de jaarlijkse kosten voor een toekomstbestendige huisvesting in beeld krijgen.

“Enerzijds gaat het om een combinatie van een verbouwing van de bestaande huisvesting van muziekschool Boogie Woogie en de Winterswijkse Uitdaging plus de verplaatsing van de bibliotheek naar het centrum”, zegt wethouder Sandra Metaal-ten Dolle.

“Anderzijds stellen we voor om voor maximaal twee nieuwe varianten de jaarlijkse kosten voor toekomstbestendige huisvesting op andere locaties en/of in bestaande gebouwen uit te werken.”

‘Kansrijke ontwikkeling voor Winterswijk’

De wethouder vindt de toekomst van de culture sector in Winterswijk belangrijk en daar hoort volgens haar bijpassende en blijvend betaalbare huisvesting bij. “We zien WoooW als een nieuwe impuls voor het gebied en als een kansrijke ontwikkeling voor Winterswijk”, aldus Metaal-ten Dolle.

“Dat is van toegevoegde waarde voor de aantrekkelijkheid van het centrum, voor de samenleving als geheel en voor het culturele leven en jongeren in het bijzonder.”

Voor de gehele financiële uitwerking van alle plannen denkt de wethouder enkele maanden nodig te hebben. In het tweede kwartaal van 2023 moet de gemeenteraad er dan een besluit over nemen.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-11-29 17:05:04


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.