Het weer met carnaval, wordt het een regenponcho of zomerjas?

De wagens zijn bijna af, het bier ligt koud en de kostuums hangen klaar; komend weekend vieren veel Gelderse plaatsen carnaval. Wie op zaterdag zijn optocht houdt, heeft geluk. Zondag kunnen de wagens flink natregenen.

Volgens weerman Jaco van Wezel van Weerplaza is zaterdag de zachtste dag van het weekend. “Het wordt een graad of dertien, terwijl het normaliter rond deze tijd een graad of zes is. Ook de nachttemperatuur ligt hoog. Warm aankleden is dus niet per se nodig.” Het gaat zaterdag naar verwachting niet flink regenen.

Kroegtijgers hebben kans op een nat pak

In de nacht van zaterdag op zondag lijken er regenbuien over de provincie te trekken. Dus wie die nacht op stap wil, doet er wijs aan de schmink nog even in de kast te laten.

Zondag wisselvallig

“Zondag verwachten we wat buien die over het land heen trekken”, zegt Van Wezel. “Met name in de vroege ochtend is er een regenzone. Daarna volgen er wat meer losse buien, dus het is een kwestie van geluk om het droog te houden. Daar moet je de radar voor in de gaten houden. Maar de dag zal in ieder geval niet helemaal in het water vallen.”

Geschreven door Thomas de Jong