Het loopt storm bij de oliebollenbakker terwijl anderen genieten van carbidschieten

– Bij bakker Michel Nales in Groenlo loopt het vandaag op oudjaarsdag nog storm voor lekkere oliebollen. Intussen is de familie Rensing in Lichtenvoorde begonnen aan hun traditie dat ze dertig jaar doen: carbidschieten en daarna samen borrelen.

Voor bakker Michel Nales is het op oudjaarsdag lopende-band-werk. In een ingerichte baklijn kan hij oliebollen met honderden tegelijk bakken. Continue maakt hij nieuw beslag voor de oliebollen en gaan er kilo’s krenten en rozijnen doorheen. En zo gaat het al enkele dagen lang. “Het is vandaag topdruk. Deze zondag is een uitstekende dag voor ons.”

De ingerichte productielijn voor verse oliebollen in de bakkerij van Michel Nales in Groenlo. – Foto: Redactie 1Achterhoek

Bij de familie Rensing liggen vijf melkbussen op een balk in een weiland achter het huis klaar. Langzaam druppelen familieleden binnen bij het ouderlijk huis van Wilco en Guido Rensing voor ‘een goed afsluiten van het jaar’. Het carbid schieten is een grote traditie voor de familie. Eerst is het buiten met een oliebol in de hand genieten van het carbidschieten. Tegen half 4 wordt alles opgeruimd en is het tijd het oude jaar uit te luiden met een borrel.

Het loopt storm bij de oliebollenbakker terwijl anderen genieten van carbidschieten

Inmiddels wordt hoe veilig te ontsteken op de derde generatie overgebracht. In totaal zal die middag met 3 kilogram carbid geknald worden. In het weiland is ook een ton gezet waarin een warm vuur brandt voor familieleden die het schouwspel aanschouwen. “De meesten zijn echter naar binnengegaan. De regen is de boosdoener en het is ons gelukt de bui weg te knallen”, zo zegt een Rensing-telg.

Stukje carbid in de bus, een beetje water er bij, bal erop en daarna de vlam onder de melkbus houden. – Foto: Eveline Zuurbier
Jong geleerd, is oud gedaan voor behoud van dit stukje cultureel erfgoed. – Foto: Eveline Zuurbier

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-12-31 15:47:07


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.