Het corsovirus krijgt de overhand op de jaarlijkse Wapperdag: Lichtenvoorde laat zichzelf zien

– Op woensdag 17 augustus is het Wapperdag in Lichtenvoorde. Op Wapperdag roept de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde alle inwoners op de felgele corsovlag te hijsen. Volgens voorzitter Herman ter Haar hét moment waarop de corsokoorts zichtbaar wordt: “Op wapperdag laten we onze trots en passie voor het corso zien. En de vlag blijft hangen tot na het corso op de 2e zondag in september. Zo leven we samen toe naar het grote moment dat het corso door de straten van Lichtenvoorde trekt.”

UNESCO-erkenning

De grote verbondenheid van de inwoners met het Bloemencorso is van alle tijden. Net als de trots op de vele vrijwilligers die het hele jaar door actief zijn. Maar hoe bijzonder dat is bewijst volgens ter Haar de erkenning door UNESCO in 2021. “De corsocultuur is, als tweede Nederlandse traditie, bijgeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid, van UNESCO. Dat is fantastisch en ook dat maakt het moment van de Wapperdag extra bijzonder.

Nieuwe huisstijl en vernieuwde visie

Het Bloemencorso heeft dit jaar een nieuwe huisstijl. Daar hoort ook een nieuwe vlag bij, maar volgens Herman ter Haar hoeven inwoners met een ‘oude’ vlag zich geen zorgen te maken. “Ook de oude vlag gaat nog prima mee. De hoofdkleur is geel en die zit in beide vlaggen. Beiden symboliseren onze trots op het corso en daar gaat het om. Het is dus geen enkel probleem om de ‘oude’ vlag te laten wapperen op 17 augustus.” Volgens Herman ter Haar, is een nieuwe vlag ook een uiting van vernieuwing en dat het corso continue mee bezig is om te laten zien hoe kleurrijk het spektakel elke keer weer is. “De gele vlag van het corso uithangen is een teken van dat mensen affiniteit hebben met het bloemencorso.” Daarnaast is er een bredere visie opgesteld door de organisatie. “We willen in samenwerking met de gemeente, de horeca en andere ondernemers Lichtenvoorde op de kaart zetten als een ‘kleurrijke plaats’ in de Achterhoek en daarbuiten.”

Toch een nieuwe vlag

Wie nog geen vlag heeft of graag een nieuwe wil kan er één bestellen via de de webshop op www.bloemencorso.com. De vlaggen, beschikbaar in twee formaten, zijn ook te koop bij Blokker aan de Nieuwmarkt en de VVV op de Markt. “Dat bespaart de koper in ieder geval de verzendkosten”, aldus Herman ter Haar. “En daar kunnen ook oude vlaggen ingeleverd worden. We denken na over een manier om de oude vlaggen te hergebruiken voor een duurzaam alternatief. We zijn nog op zoek naar ideeën daarvoor.”

Informatie Alle informatie over het corso is te vinden op www.bloemencorso.com. Zoals het online bestellen van tickets, het populaire arrangement ‘Buurten bij de Bouwers’ en een uitgebreide webshop.

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-08-21 08:56:29


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.