Hengelsportclub en zwembad overvallen door bericht provincie over PFAS in Het Blauwe meer

DINXPERLO – DINXPERLO – De provincie heeft een waarschuwing uitgevaardigd voor recreatieplas Het Blauwe Meer in Dinxperlo daar niet te zwemmen in verband met PFAS in het water. Het bericht leidde tot verrassing bij hengelsportvereniging De Voor en de gemeente Aalten met beheerder OptiSport van het zwembad. Waterschap Rijn en IJssel heeft metingen uitgevoerd waaruit blijkt dat er gevaarlijk hoge concentraties PFAS in het water aanwezig zijn. Als reactie hierop heeft de provincie hekken geplaatst om zwemmers te weren. Deze ontwikkeling, zo vlak voor de start van het nieuwe zwemseizoen, komt als een onwelkome verrassing voor iedereen in Dinxperlo.

Er bestaat een hoog risico op gezondheidsklachten. De provincie Gelderland raadt het af om te zwemmen of om vissen te consumeren uit deze plas. De komende tijd wordt onderzoek gedaan naar hoe de vervuiling mogelijk in het water is gekomen. Dat er dit jaar gecontroleerd is op PFAS is het gevolg van gewijzigde regelgeving, Het gaat om plassen die dichtbij de industrie liggen of tegen woonwijken aanliggen. In Gelderland zijn zes van die plassen gecontroleerd, waarvan het meerendeel schoon is verklaard.

Reactie van de gemeente Aalten

Wethouder Hans te Lindert: “Natuurlijk is het enorm vervelend dat er voorlopig niet in het meer gezwommen kan worden. Maar wij willen het risico niet lopen dat mensen gezondheidsklachten krijgen door in de plas te zwemmen. Daarom staan wij achter het besluit van OptiSport om binnen de hekken van het zwembad het Blauwe Meer de plas af te zetten en hier tot nader orde geen zwemmers toe te laten. We vragen de medewerking van onze inwoners om ook aan de openbare kant van Het Blauwe Meer niet te gaan zwemmen. Dat is nu echt niet verstandig.”

Reactie OptiSport: 'chloorbaden gaan open'

Regiomanager Maarten Frazer van OptiSport: “Dit bericht komt net voor de feestelijke opening van Zwembad Het Blauwe Meer. We zijn wel blij dat de uitkomsten van de metingen nog voor de opening binnen zijn, zodat we maatregelen konden nemen voordat de zwemmers dit jaar voor de eerste keer de plas in gaan. Maar natuurlijk hadden we ons dit anders voorgesteld. De opening (op 1 mei) gaat overigens wel door, want de chloorbaden zijn gewoon geschikt om in te zwemmen. Wel gaan we nog kijken of dit gevolgen heeft voor onze openstelling.”

Op de website van het zwembad in Dinxperlo meldt OptiSport dat er op 1 mei een feestelijke opening is. Het zwemseizoen in Dinxperlo kan dus van start gaan.

Onderzoek

De oorzaak van de hoge waarden is op dit moment niet bekend. Afgesproken is om samen met alle betrokkenen de oorzaak en de mogelijke oplossingen voor dit probleem in kaart te gaan brengen. De wethouder: “als gemeente zien we de hoge PFAS-waarden als een gezamenlijk probleem en we voelen ons daarom ook medeverantwoordelijk voor een oplossing.”

De gemeente Aalten verwijst in hun berichtgevingen voor informatie over de gezondheidsrisico’s van PFAS naar www.ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/pfas . Mensen die vragen hebben over PFAS in relatie tot gezondheidsproblemen kunnen contact opnemen met de GGD via telefoonnummer 088 44 33 000 (tijdens kantooruren) of via e-mail: mmk@ggdnog.nl.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-30 20:24:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.