Heb je nog niets gepland? Dit is er op Hemelvaart te doen

– Er zijn voor donderdag 18 mei, Hemelvaartsdag tal van dauwtraproutes in de Achterhoek om ze met een app uit te zetten. Maar waar zal je eens naar toe fietsen? In de Oost-Achterhoek zijn leuke cultuurevenementen om je zinnen te verzetten. Het grootste evenement is het Dweilorkestendag in Groenlo. Een jolig feest met toeters en bellen binnen deze vestingstad. Je kan ook oldtimers ‘kieken’ op het Meifeest in Aalten, de of naar Kleintje Keifestival in Lichtenvoorde. Voor de afwisseling is bij het jubilerende museum Villa Mondriaan de sheltersuit expositie te zien over ‘design met een noodzaak’.

Dweilorekestendag in Groenlo

Het gaat op Hemelvaartsdag in Groenlo over het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap. Het is één van de belangrijkste muziekevenementen op de volle jaarkalender van de gemeente Oost Gelre is. Een super gezellig muziekfestival, dat door de jaren heen grote bekendheid heeft verworven in alle hoeken van Nederland en zeker de gemeente Oost Gelre in het algemeen en stad Groenlo (Grolle) in het bijzonder op de kaart zet. In de binnenstad staan diverse podia waarop de dweilorkesten een complete show weggeven in de strijd om de titel van beste dweilorkest in Nederland. Dit keer is het alweer de 26e editie van de Dweilorkestendag.

In totaal doen er 30 orkesten mee, waarvan 18 in de wedstrijdklasse en 12 in de zogenaamde leutklasse.

De Grensmarkt in Dinxperlo – Foto: PR

Grensmarkt in Dinxperlo

Het is alweer de 40e editie van de Grensmarkt die op Hemelvaart plaatsvindt in Dinxperlo. Deze gezellige internationale markt op Hemelvaartsdag trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers uit Nederland en Duitsland naar de Heelweg en gedeeltelijk de Hogestraat in Dinxperlo.

De Grensmarkt is ontstaan in 1981 als onderdeel van de activiteiten rondom het 700-jarig bestaan van het dorp Dinxperlo. De markt weerspiegelde toen de historische grenshandel met Duitsland kort na de 1e Wereldoorlog. Sinds 1982 wordt de markt georganiseerd door de Stichting Grensmarkt Dinxperlo.

Op de Grensmarkt presenteren marktkooplieden uit alle delen van Nederland en Duitsland zich met een gevarieerd assortiment. Ook de lokale horeca is aanwezig met lekkernijen en drankjes. Voor de kinderen is het een traditie om in het eerste gedeelte van het markttraject hun overtollige spulletjes te verkopen.
De locatie op Nederlands/Duits grondgebied langs de Heelweg/Hogestraat maakt de Grensmarkt uniek.

Heb je nog niets gepland? Dit is er op Hemelvaart te doen – Foto: PR

Oldtimertreffen op Meifeest is uniek fotomoment

In het historische centrum van Aalten wemelt het op Hemelvaartsdag van opgepoetste auto’s met spaakwielen, Britsgroene klassiekers, sledes van Amerikaanse makelarij of Duitse bolides. Tijdens het Oldtimertreffen en Oldtimershow op het Meifeest zijn de winkels in het centrum geopend. Daarnaast zijn er kinderactiviteiten en klinkt er passende muziek door het centrum.
Wat? Klassieke auto’s. En waarvandaan? Stuttgard! De Triumph heeft zelfs een mand op de achterkant vastgesjord. Je hoeft niet versteld te staan dat er een fles champagne en een Wedgwood-servies in opgeborgen zit waarmee ze in een kale berm gaan picknicken. Er zijn er zoveel te bewonderen…. Halverwege de middag rijden de oldtimers een toerrit rond Aalten. Je kan ze dus ook onderweg tegenkomen.

Tijdens Kleintje Kei strijden opkomende bands om de openingsact op het grote Keifestival. – Foto: Keifestival

Gratis Kleintje Keifestival op Lichtenvoordse marktplein

Kleintje Keifestival heet een voorproefje te zijn van het grote Keifestival in oktober in Lichtenvoorde, waar een opkomende bandjes uit de Achterhoek strijden om een podiumplaats tussen de groten. Vier beginnende bands (No Flavour, Ruby Electric, Just That en Hazy Jane) battlen op donderdagmiddag 18 mei om de openingsact voor het grote festival in oktober. In de avond treden andere bands op met onder meer Slagerij Wolters en MJ History NL voor een Michael Jackson Tribute.

Nadat Kleintje Keifestival jarenlang op het achterterras van Tapperij van Ooijen plaatsvond, zijn ze nu verhuisd naar het marktplein.

De Sheltersuit. – Foto: Villa Mondriaan

Modern design met een noodzaak in Villa Monderiaan

In 2023 viert Museum Villa Mondriaan in Winterswijk zijn tienjarig bestaan. Naast een jubileumtentoonstelling -een overzicht van het leven van Piet Monderiaan staat de Sheltersuit van ontwerper Bas Timmer centraal. In de tentoonstelling Sheltersuit: design met een noodzaak toont Villa Mondriaan een bijzondere selectie aan Sheltersuits, bedoeld om daklozen bescherming te bieden tegen extreme weersomstandigheden. Het is meer dan de moeite waard Villa Mondriaan op Hemelvaart aan te doen.

Wanneer modeontwerper Bas Timmer zijn eigen kledinglijn voor koud weer aan het ontwerpen is, wordt hij geconfronteerd met een moeilijke situatie. De vader van een vriend laat door onderkoeling het leven. Naar aanleiding hiervan vindt Timmer het tijd om bij te dragen aan een oplossing. Design kan niet alleen vanuit esthetische principes maar ook uit praktisch oogpunt vervaardigd worden. Het resultaat is de Sheltersuit.

In 2015 wordt Stichting Sheltersuit opgericht. Met deze Stichting wil Timmer door de productie en verspreiding van Sheltersuits daklozen voorzien van warmte, bescherming en waardigheid. Het product bestaat uit een wind- en waterdicht jack waaraan een slaapzak bevestigd kan worden. Naast de Sheltersuit, is er inmiddels ook een variant voor warmer klimaten op de markt, de Shelterbag.

Sinds 2014 zijn er al meer dan 21500 Sheltersuit producten uitgedeeld over de hele wereld. Ook biedt Sheltersuit nieuw kansen en banen voor mensen die minder snel aan een baan komen. Inmiddels is er werkgelegenheid gecreëerd voor een kleine 130 mensen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-16 06:03:16


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.