Groenlo is ‘weer’ in handen van de Staatsen: de Nederlanden

– Met gezang en gezwaai van vlaggen met de driekleur oranje, wit en blauw in de Oude Calixtus, is het teken dat de Staatsen, de latere nieuwe Nederlanden de stad Grol ingenomen hebben. Het is het einde van het driedaagse evenement van de Slag om Grolle. Het mooie weer werkte mee aan dat het evenement druk bezocht werd.

Groenlo kan terugkijken op een groot gevierd historisch evenement. De Slag om Grolle heeft zich na drie jaar opnieuw bewezen dat het historisch gezien een boel te vertellen heeft. Bezoekers konden onder meer een kijkje nemen in het stadshospitaal, waar chirurgijns 17de eeuwse operaties en reddingsacties werden uitgevoerd. Het gespeelde verhaal maakt deel uit van een opdracht die Saxion-studenten hebben over hoe verpleegzorg in oorlogstijd er 400 jaar geleden aan toeging. De organisatie heeft als doel om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid van 1627 te komen en aan duurzaamheid, de technieken van toen, kunnen wij vandaag de dag van leren, aldus de organisatie.

Mensen gooiden niets weg, alles was bruikbaar of nog eetbaar. Dit gegeven maakt alleen al nieuwsgierig naar hoe het eeuwen geleden eraan toeging.
Het was dit weekende de achtste editie van de Slag om Grolle. Om de twee jaar wordt het historisch re-enactment evenement opgevoerd. Het zou vorig jaar worden gehouden, maar het kon toen niet doorgaan in verband met corona en de maatregelen.

Kijk hier voor een uitgebreide fotoreportage.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-23 21:38:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.