Gld: Goed weer voor buitenkijkers

ACHTERHOEK – Na weercode oranje van dinsdagavond is het deze woensdag code Oranje voor de voetbalfans. Maar de vraag is of we droog op de fiets naar de kroeg kunnen of zelfs buiten op een plein kijken.

De Markt in Lichtenvoorde tijdens de kwartfinalewedstrijd Nederland-Turkije.
De Markt in Lichtenvoorde tijdens de kwartfinalewedstrijd Nederland-Turkije. – Foto: Jorieke Philippi

De hitte is nu wel echt verdreven, vertelt weerman Joris Lafeber van Weerplaza. Toch hebben we een warme nacht achter de rug met minima rond de 17 graden.

In de vroege ochtend is het nog wel wat regenachtig in Gelderland, want er trekt een gebiedje met lichte regen vanuit het zuiden noordoostwaarts over de provincie. De komende uren gaat dat geleidelijk weer wegtrekken en dan volgt er waarschijnlijk een wat droger weertype. Met een mix van zon en wolken. “En de komende uren gaat het kwik oplopen tot een graad of 24 in de middag”, aldus de weerman.

Stapelwolken

In de middag kunnen stapelwolken wel uitgroeien tot een enkele regen- en onweersbui. “Maar zo erg als gisteren wordt het echt niet hoor. Het gaat echt om een lokale bui met af en toe kans op wat onweer. Maar zeker ook de zon die we gaan zien vanmiddag”, vertelt Lafeber.

Maar met een graad of 24 wordt het woensdagmiddag dus een graad of 6 minder dan dinsdag, toen we bijna 30 graden aanraakten in Gelderland. Al met al wordt het een stuk rustiger en minder warm.

Weer rond de aftrap

Het Nederlands elftal speelt woensdagavond om 21.00 uur de halve finale op het EK voetbal tegen Engeland. En de weerman heeft goed nieuws voor de fans die ergens buiten naar een scherm gaan kijken: “Dat kan dus gewoon vanavond. Het is dan droog weer in Gelderland. Met een mix van wolken en heldere perioden. Met ongeveer een graad of 19.”

De wind is bovendien zwak tot matig. “Over het algemeen wordt het vanavond prima voetbalweer.”

Het weer verandert

Donderdag ziet het er volgens Lafeber best wel vriendelijk uit met een mix van zon en wolken en temperaturen van ongeveer 22 of 23 graden. En het blijft op de meeste plaatsen gewoon droog.

“Na donderdag gaat het weerbeeld wel wat veranderen. Dan staat er een buiig weertype op het programma. Vooral vrijdag en zaterdag krijgen we met een aantal buien te maken. En die buien kunnen ook best wel stevig zijn.”

De temperatuur loopt dan verder terug: “Zo wordt het zaterdag nog maar een graad of 18.”

Geschreven door Pieter van Eekelen Omroep Gelderland


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.