Getrainde zorgmedewerkers dementie met muziek aan de slag in Oost-Achterhoek

– Na zeven trainingsavonden ontvingen op 29 maart uiteindelijk 39 cursisten het felbegeerde papiertje train-the-trainer Music & Memory dementie om mensen met dementie beter te helpen met behulp van muziek. De cursusavonden werden gehouden op locatie Beth San van zorgorganisatie Marga Klompé in Aalten. Dit gebeurde onder leiding van initiatiefnemer Richard Jongetjes, bekend als de talentverbinder in Aalten en Manon Bruinsma van Music & memory Nederland.

De deelnemers kwamen uit alle delen van de Oost Achterhoek, vrijwilligers uit Aalten, Bredevoort , Lintelo, Lichtenvoorde , Meddo en Doetinchem. Daarnaast zorgprofessionals van Careaz uit Lichtenvoorde en Dinxperlo, Marga Klompe uit Aalten-Bredevoort, Groenlo en Beltrum, Sensire Gaanderen, Silvolde , Neede en Ruurlo, Zorgboerderij Panovenhuuske Meddo, Estinea Gendringen en ook Buurtzorg Aalten. Daarnaast sloten zich nog enkele ZZP-ers aan.

Muziek als medicijn bij dementie

Muziek als medicijn voor mensen met dementie is het uitgangspunt van deze training en methodiek. Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Momenten van geluk, verdriet en vreugde die je niet wilt kwijtraken. Bij mensen met dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan naar boven halen. Er komt steeds meer bewijs voor de positieve effecten van het luisteren naar voorkeursmuziek bij mensen met dementie. Veel van hen luisteren graag naar de muziek die hen tussen hun vijftiende en twintigste levensjaar emotioneel raakte. Daarom is maatwerk op gepersonaliseerde muziek zo belangrijk.

Muziek is één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken. Ook voor mensen met dementie in een ver gevorderd stadium. Vaak komen naar aanleiding van de muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Verder lijkt muziektherapie bij mensen met de ziekte van Alzheimer effectief in het verbeteren van sociale vaardigheden en de emotionele toestand. Van belang is om vroegtijdig de juiste muziek te achterhalen en te parkeren om zo lang mogelijk iemand met dementie levensgeluk te bieden.

Intramuraal en thuiswonend

De professionals gaan binnen hun eigen organisatie aan de slag om Music & memory uit te zetten en collega’s te trainen. De vrijwilligers, en dan specifiek voor de gemeente Aalten, kunnen bij mensen thuis worden ingezet om mensen met (beginnende) dementie te ondersteunen bij het opstellen van hun eigen ‘playlist’. Voor thuiswonenden binnen de gemeente Aalten kunnen kandidaten ( of familieleden) zich kosteloos aanmelden. Ook zullen artsen en trajectbegeleiders betrokken worden om de methodiek aan te bevelen. Tevens zal Bibliotheek de Achterhoekse poort in Aalten een belangrijke rol innemen wat ‘muziek vangen’ betreft. Het is van groots belang om vooral in de beginnende fase van dementie te starten met de zoektocht naar gepersonaliseerde lijsten om in een verder stadium tot een succesvol en mooi effect te belanden.

Het gehele traject is gefinancierd door: Fonds RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, dr. CJ Vailantfonds, Gemeente Aalten en Diaconie PKN Bredevoort.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-03-30 07:39:03


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.