Gerard Tenbroke Memorial trekt zaterdagavond topatleten in Aalten

– Gerard Tebroke was een topatleet uit Aalten. Als kind hoefde hij op school niet mee te doen met gym, zo stijf was hij. Een paar jaar later was hij een lange-afstandsloper van wereldniveau. Opvallend was zijn onverzettelijkheid. Op 45-jarige leeftijd overleed hij aan een herseninfarct. In Aalten wordt ter ere aan deze topatleet jaarlijks de Gerard Tenbroke Memorial gehouden. Op zaterdagavond 20 mei verschijnt een sterk deelnemersveld aan de start van deze loop. Voor amateurs en ‘kids’ zijn er ook afstanden uitgezet.

Tebroke was een lid van AVA’70 en was meer dan 18 jaar Nederlands recordhouder op de 10 kilometer en 22 jaar lang was hij dat op de 5 kilometer. En was dus zijn tijd ver vooruit met zijn snelheid. Door zijn vele blessures miste hij ook grote evenementen. De Olympische Spelen van ’72 en ’76 gingen daardoor aan hem voorbij, terwijl hij daar goed genoeg voor was. In 1980 kon hij dan eindelijk voor het eerst naar de Olympische Spelen in Moskou. Daarvoor moest hij echter een limiet halen vantevoren waarmee hij zich, volgens sommigen, forceerde waardoor hij in Moskou uiteindelijk niet goed presteerde. Anderen zeggen ook dat het absurd was dat hij die limiet nog moest halen: Tebroke had zich allang bewezen. En het was bekend van Tebroke dat hij altijd slecht uit de winter kwam. Pas in juli-augustus kwam hij echt goed op dreef vanwege de warmere temperatuur. Maar ook in Moskou, waar het 35 graden was, sliep hij met zijn trainingspak aan onder 3 dekens.

Anekdote

Het is een anekdotisch verhaal over een lid van de plaatselijke atletiekvereniging dat het schopte tot recordhouder op WK’s en deelname aan de olympische spelen. Gerards snelste tijd op de 10 kilometer: 27.36 en het parcoursrecord van de Gerard Tebroke Memorialloop (GTM) staat op 28.26 minuten. De naam en zijn prestaties kenmerken dat in de loop in de afgelopen jaren al tal van prachtige winnaars en winnaressen opleverde. De laatste edities werd de wedstrijd gedomineerd door atleten uit Kenia, maar ook de Nederlandse top sprak een woordje mee. AVA’70 heeft erg goede contacten met wedstrijdmakelaar Gerard van de Veen van Volare Sports. Dit resulteerde in het feit dat er elk jaar een aantal Afrikaanse talenten aan de start staan. Van Veen vindt de GTM-loop een mooie race om de Keniaanse hardlopers te laten proeven aan het grote werk. Soms zijn de lopers en loopsters zelfs pas voor het eerst in Europa en dus is het voor hen een hele speciale ervaring.

Toeschouwers

Het publiek krijgt op deze wijze een prachtig stukje topatletiek voorgeschoteld en dat maakte de GTM-loop ook zo bijzonder. “Het Afrikaanse hardloopgeweld loopt de klinkers uit de straten en vliegt over de weg,” zijn veelgehoorde kreten bij de toeschouwers, die enorm genieten van de geleverde topprestaties.

Nationale- en regionale toppers kwamen de afgelopen jaren graag naar Aalten om bij de GTM-loop de strijd aan te kunnen gaan met de aanstormende topatleten uit Kenia. Ook werd menig persoonlijk record gebroken in de straten van Aalten.

De organisatie van de GTM-loop hoopt ook dit jaar weer een topveld aan atleten en atletes te kunnen presenteren bij de start van de 21e editie

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-19 06:46:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.