Gemeente Aalten benoemt drie kandidaten voor eigen erfgoedprijs

– Elk jaar reikt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten de Erfgoedprijs uit. Voorafgaand aan de uitreiking kan iedereen iemand of een organisatie in een periode aanmelden die het verdient de erfgoedprijs gemeente Aalten te ontvangen. Met het toekennen van de prijs wil het college haar waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten in onze gemeente. Ze wil daarbij ook het erfgoed in de gemeente onder de aandacht brengen.

Op basis van het advies van de Commissie Cultureel Erfgoed, heeft het college van B & W de volgende drie kandidaten genomineerd die voor de Erfgoedprijs 2022 gaan strijden: de Stichting Grenslandmuseum Dinxperlo, de eigenaren van boerderijcomplex De Welsker in de Heurne en Henk Heijnen voor het HelenaHuis in Aalten.

Het opgeknapte Grenslandmuseum in Dinxperlo – Foto: Gemeente Aalten

Grenslandmuseum

Stichting Grenslandmuseum uit Dinxperlo heeft in november 2018 de oude dorpsboerderij daterend uit 1787 overgenomen van Wooncorporatie De Woonplaats. De stichting heeft in de afgelopen jaren achterstallig onderhoud aan het rijksmonument uitgevoerd en het pand verduurzaamd. De oude tl-verlichting is vervangen door moderne ledverlichting en de ramen zijn voorzien van achterzetramen met HR++ glas. Het hele dak is gerenoveerd en voorzien van kwalitatief hoogwaardige isolatie. Ook de presentatie van de grensgeschiedenis in het museum heeft een update gekregen, waardoor het museum weer klaar is voor de toekomst.

Geheel opgeknapt is rijksmonument De Welsker gered van een jarenlang verval. – Foto: Gemeente Aalten

De Welsker of Hof van Welschelo

De Welsker (Hof te Welschelo) is een zeer oude boerderij (mogelijk de oudste) in De Heurne. Een plek waar in vroeger tijden het hofgericht werd gehouden. Het boerderijcomplex heeft lange tijd leeg gestaan en raakte hierdoor in verval. De nieuwe eigenaren Bertelink en De Ruiter, zagen de potentie van de plek en hebben hun schouders onder de restauratie van de gebouwen gezet. Voor de restauratie van de rijksmonumenten hebben zij subsidies verworven. Ze hebben veel aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit. Zij zorgen niet alleen voor het behoud van essentieel erfgoed in onze gemeente; zij stellen ook andere inwoners in staat hier mede van te genieten.

Helenahuis

Op 21 april 2022 is het HelenaHuis in Aalten geopend. Henk Heijnen heeft een grote inspanning geleverd om van het HelenaHuis een ontmoetingsplaats voor kunst en verhalen te maken. Naast een vaste cultuurhistorische collectie zijn er wisselende kunstexposities. Op de begane grond bevindt zich de nagebouwde grafkelder, zoals Henk Heijnen deze in 1973 aantrof tijdens restauratiewerkzaamheden in de Oude Helenakerk. Behalve werk van Piet te Lintum, de schilderende ambassadeur van de Achterhoek, worden in het Helenahuis ook werken getoond van andere lokale en regionale kunstenaars uit Nederland en Duitsland, in de vorm van wisselende thema-exposities. De katholieke Helenakerk is gesloten. Een deel van de liturgische instrumenten is hier te zien.

Prijsuitreiking

De winnaar van de Erfgoedprijs 2022 wordt bekendgemaakt tijdens de Open Monumentendag, op zaterdag 10 september 2022. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 250 euro en een passend cadeau dat een waarde vertegenwoordigt van 350 euro. De prijs wordt dit jaar uitgereikt door burgemeester Stapelkamp.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-08-25 10:05:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.