Geen geld voor galajurk? Leerlingen werken overuren voor gala-outfit

AALTEN – ‘Op naar een duurzaam en betaalbaar gala’. Met de examengala’s voor de deur is dat het motto van het Schaersvoorde in Aalten dit schooljaar. Toen de school hoorde dat leerlingen soms extra moeten werken om een gala-outfit te kunnen betalen, startten ze een pop-up store waar examenleerlingen gratis hun gala-outfit kunnen lenen.

Sommige leerlingen moeten ontzettend hard werken om wat geld te verdienen voor een spetterende gala-outift, weet leerlingbegeleider Debbie te Molder. Toen ze ook nog eens hoorde dat er leerlingen zijn die extra uren moeten werken voor hun gala-outfit of überhaupt geen geld hebben voor een mooi pak of galajurk ging er bij haar een lampje branden. “Iedereen wil shinen op het examengala dus er moest wat veranderen”, vertelt Debbie.

Ondanks dat de examenperiode nog niet is begonnen, zijn ze op het Schaersvoorde in Aalten al druk bezig met de voorbereidingen van het examengala. Docent en leerlingbegeleider Debbie heeft een pop-up store in de school opgezet. In deze pop-up store kunnen leerlingen een gratis gala-outfit lenen, dat is lekker duurzaam én goedkoop.

Tweede leven

“Mijn eigen kledingkast thuis puilt uit van de kleding”, zegt Debbie. “Ik koop elke keer wat nieuws voor een speciale gelegenheid, draag het één keer en dan verdwijnt het weer in de kast. Dat is eigenlijk ontzettend krom”.

Daarom plaatste ze op Facebook een oproep om oude galakleding, accessoires en schoenen in te leveren voor de pop-up store. Tot haar verbazing zijn er al heel veel positieve reacties binnengekomen en jurken afgeleverd bij de receptie. “Zelfs collega’s en oud leerlingen zijn hun kledingkast ingedoken op zoek naar mooie galakleding”, zegt ze.

Make-over

Een lege kantoorruimte op school wordt omgetoverd tot pop-up store waar leerlingen op afspraak met mij een kijkje mogen gaan nemen. Daarnaast zullen er op de galadagen kappers en visagisten uit de omgeving aanwezig zijn om deze leerlingen helemaal ‘galaproof’ te maken.

De leerlingen kunnen trouwens de dag na het gala een uurtje langer blijven liggen, de kleding wordt namelijk op school weer gewassen.

Geschreven door Madelon Spierenburg op 2024-04-17 10:46:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.