Gedoe om regenboogtrap in school: zo denken jullie erover

– De regenboogtrap op het Gerrit Komrij College (GKC) in Winterswijk roept een hoop reacties op. Er ontstond daar ophef onder een groep ouders en leerlingen, die bezwaar hebben tegen de regenboogtrappen. De Winterswijkse politiek en mensen op social media reageren erg positief op de kleurrijke trappen en keuren de kritiek van de ouders en leerlingen af.

Leerlingen van het GKC zouden de regenboogtrappen niet meer durven te gebruiken, als gevolg van een petitie die door ouders is opgezet. De website waar die petitie is gestart, heeft die petitie offline gehaald. Waarom is niet precies duidelijk.

“Leerlingen voelen zich onveilig om over de trappen te lopen”, weet een emotioneel raadslid, Loes ten Dolle (D66). “We zijn de laatste die zeggen dat er geen petitie mag worden ingediend, maar de invoering van de regenboogtrappen is geen indoctrinatie van de overheid geweest. Ik sprak met een docent die de tranen in de ogen had. De trap heeft zijn waarde bewezen.”

‘Mailbox overloopt met haat’

De fractievoorzitter van D66 neemt het op de koop toe ‘dat mijn mailbox straks overloopt met haat of met reacties op social media’. “Maar onze vrijheden mogen we niet onder druk zetten. Ik zal straks met trots over het regenboogzebrapad lopen”, aldus Ten Dolle.

Burgemeester Joris Bengevoord toont zich in een reactie ‘geschokt’. “Als college verwerpen we dit ten zeerste. We zien hier de polarisatie terug die in onze hele samenleving aan de gang is. Ik ga proberen met de school en de ouders in gesprek te gaan en om uit te leggen waarom we een regenbooggemeente zijn”, aldus de burgemeester.

‘Al was die trap paars met een gouden randje’

Nadat Omroep Gelderland een bericht over de regenboogtrappen publiceerde, reageerden volgers massaal op het nieuws dat ouders verbolgen waren. Eén daarvan was Saskia: “Dit is echt zeuren om wat te zeuren te hebben. Een beetje vrolijkheid mag niet meer tegenwoordig.” Gerrie is het daarmee eens. “Van die kleuren word ik alleen maar vrolijk!”

Zolang je niet naar de eerste verdieping hoeft te klimmen met een touw, who cares?

Toos vindt de trap een aanwinst: “Ik vind hem fantastisch. Waar maken mensen zich druk om? We moeten blij zijn dat het tegenwoordig kan. Laat mensen mens zijn zoals ze zelf willen zijn.” Kim kan het niet schelen wat voor kleur de trap heeft. “Al was die paars met een gouden randje… Of het je ding nu wel of niet is, zolang je niet naar de eerste verdieping hoeft te klimmen met een touw, who cares?”

Toch zijn er ook mensen die denken dat een neutrale trap voor minder verdeeldheid zou zorgen. “Als je hem origineel laat, voelt iedereen zich er goed bij”, zegt Patrick. Zo denkt ook Amanda erover: “Ik denk dat je er eerder kinderen mee onder druk zet dan dat het iets toevoegt aan de samenleving.” Toch lijkt het overgrote deel van de mensen de regenboogtrap een heel goed idee te vinden.

Zie ook: Leerlingen en ouders boos over regenboogtrap op school

Geschreven door Domien Esselink, Erin Veenink, Omroep Gelderland op 2022-11-05 12:47:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.