Gedeputeerde Kerris luncht met statushouders en medewerkers van tussenlocatie De Kievit

LICHTENVOORDE – Gedeputeerde Peter Kerris van de provincie Gelderland bracht vrijdag een werkbezoek aan de tussenlocatie De Kievit in Lichtenvoorde waar statushouders -dit zijn erkende vluchtelingen- wachtende zijn op een geschikte woning in de gemeente aan wie zij toegewezen zijn. Hij sprak met medewerkers en onder meer een gevlucht gezin uit Syrië en twee studenten uit Nicaragua en at tijdens het middaguur met ze.

Wethouder Bart Porskamp ontving de gedeputeerde. Bij De Kievit kunnen de in totaal 110 vluchtelingen tot 1 september 2023 verblijven. Het opgetrokken gebouw dat eerder fungeerde als tijdelijke woonlocatie van ouderen voor Careaz is daarna verhuurd aan een woonzorgorganisatie De Bettekamp van Azorra. In de tussentijd hebben de vier samenwerkende gemeenten de tijd om een huis voor deze statushouders vinden. Het gaat om alleenstaanden en om gezinnen. Doordat het Rijk de AZC’s te snel sloot en door een personeelstekort zitten de asielzoekerscentra overvol. Met een overspannen woningmarkt is voor gemeenten lastig om statushouders huisvesting te bieden en lopen gemeenten vast omdat ze niet over voldoende woonruimte beschikken. Mensen moeten nadat ze een verblijfstatus hebben gekregen te lang wachten om verder te kunnen met hun leven.

Wethouder Porskamp (r) en gedeputeerde Peter Kerris (l) in gesprek met elkaar over creatieve oplossingen in de woon- en vluchtelingencrisis. – Foto: Eveline Zuurbier

De Kievit wordt als een voorbeeld voor een creatieve oplossing gezien waar statushouders zich kunnen voorbereiden op een toekomst. Ze vertelden aan gedeputeerde Peter Kerris over hun voornemens en over hun eigen voorbereidingen daartoe. Twee jonge twintigers uit Nicaragua willen in Nederland hun studie afmaken, zien de Nederlandse taal leren als een respect richting Nederlanders en willen weer als het weer veilig is in hun geboorteland teruggaan. Een vader van een gevlucht gezin uit Syrië zegt: “ik ben nu vrij om te gaan en de toekomst van mijn kinderen zijn veilig.” De kinderen gaan naar school en spreken goed Nederlands.

De twee Nicaraguaanse studenten die moesten vluchten voor dictator Ortega. – Foto: Eveline Zuurbier

De mensen ervaren weer veiligheid en de rust. Ze kunnen weer naar een toekomst kijken. De benadering is humaan, laten ze gedeputeerde Peter Kerris en wethouder Bart Porskamp blijken. Het gezin uit Syrië had de afsluitende lunch verzorgd. En dit gegeven was misschien wel het beste resultaat uit het bezoek van Kerris aan De Kievit. De gedeputeerde ziet in de aanpak en de samenwerking die de vier gemeenten met elkaar zijn aangegaan als een voorbeeld voor andere gemeenten in Gelderland en Nederland. Het eerste vereiste is dat gemeenten méér en sneller sociale huurwoningen moeten gaan bouwen. De provincie wil daarbij helpen, beloofde hij.

De Kievit is voor de gemeente Oost Gelre en de andere drie gemeenten ook een belangrijke ervaring. Huizen zijn er nog niet snel gebouwd. Voor na 1 september zullen de vier gemeenten dus op zoek moeten gaan naar alternatieven. Onder meer door het tijdelijk of definitief benutten van andere leegstaande gebouwen of door flexwoningen te bouwen, zei wethouder Bart Porskamp na afloop van het bezoek.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-02-13T14:17:55+01:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.