Frank ten Hagen pakt de titel bij het NK sneldammen

WINTERSWIJK – Zaterdag 8 juni werd het NK sneldammen gehouden voor alle categorieën in het Nationaal Denksportcentrum in Utrecht. Frank ten Hagen pakte hier de titel, WDV-ers Erik ten Hagen en Frits Zegelink kwamen in de hoogste categorie ook niet onaardig voor de dag. Beiden komen uit Winterswijk.

Voorronde

Met een speeltempo van 5 minuten per speler plus 5 seconden per gespeelde zet moesten de dammers in de ochtend eerst zien te plaatsen voor de finalegroep. Na 6 wedstrijden met behulp van het Zwitserssysteem zou er een rangschikking gemaakt worden, groep 1 tto en met 8, 9 tot en met 16 en 17 tot en met 24. Zaak was het dus om de hele dag goed te presteren.

B-Klasse (rating tot 1100)

In de voorronde kwam Frank ten Hagen zeker de 1e wedstrijd goed weg met een remise, maar wist daarna een aantal keer te winnen en wist daardoor met 9 punten uit 6 wedstrijden als 3e te kwalificeren voor de finalegroep.

In de finalegroep werd ook gestart met een gelijkspel. Daarna viel het kwartje bij een aantal spannende partijen net de juiste kant op. Die resulteerden in vijf opeenvolgende zeges. De laatste wedstrijd was tegen de nummer 2. Dit werd een spannende partij met een lastig eindspel. Frank speelde het eindspel koelbloedig naar remise wat voldoende was voor de titel. Het heeft zeker niet tegen gezeten. Gezien de acht overwinningen en vijf gelijke spelen over de gehele dag was dit zeker niet onverdiend.

A-Klasse

In de hoogste klasse was de Nederlands top niet aanwezig. Door subtoppers was er toch een sterk deelnemersveld aanwezig. Kwalificatie voor dit toernooi is al knap en Erik ten Hagen en Frits Zegelink zouden op hun top moeten presteren om in de buurt te komen van de finalepoule. Frits Zegelink deed het in de ochtend prima. Toch door een beetje pech kwam hij net niet in de 2e poule terecht. Erik ten Hagen haalde een punt minder en kwam ook in de 3e poule terecht.

In de middag ging het de andere kant op met de prestaties en kwam Erik ten Hagen beter voor de dag. Met 11 punten uit 7 wedstrijden werd hij poulewinnaar en werd daarmee 17e. Ten Hagen ging daardoor toch nog met een prijs naar huis.
Frits Zegelink haalde 7 punten en werd uiteindelijk 22e. Als het iets anders had gelopen hadden er hogere noteringen uit kunnen komen. Zowel Erik ten Hagen en Frits Zegelink kunnen zeker tevreden terugkijken.

Alle eindstanden zijn terug te vinden toernooibase.kndb.nl onder het kopje toernooien. Het damseizoen is nu bijna ten einde. Woensdag 12 juni heeft WDV haar laatste clubavond van het seizoen met de bekerfinale (BijHillen-cup) tussen de gebroeders ten Hagen.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-06-10T08:58:48+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.