Extra avond documentaire; ‘ Bespiegelingen over de Achterhoek ‘

– Hij woont niet meer in de Achterhoek, maar toch zie je hem regelmatig met een tas vol foto- en filmapparatuur urenlang door het Achterhoekse landschap dwalen. Wat bezielt iemand om in de vroege ochtend het warme bed te verlaten om de schoonheid van het Achterhoekse landschap te vangen in beelden. Iedereen die regelmatig met een camera de natuur intrekt weet het: natuurfotografie is een verslaving. De passie bracht hem samen met Fons Rouwhorst uit Vorden die bezig was met het schrijven van een script voor een documentaire over de Achterhoek. De film gaat in het laatste weekend van februari digitaal in première wanneer als de documentaire in het Kulturhus in Vorden wordt vertoond. Vanwege de grote belangstelling is er een week later op zaterdag 4 maart nog een voorstelling.

Als verzamelaar van bijzondere natuurmomenten probeert Ad van Roosendaal (oud Ruurlonaar) de schoonheid van de natuur in beelden vast te leggen. De Achterhoekse natuur is een onuitputtelijke bron van ontdekkingen. De grote soortenrijkdom, de afwisseling in gebieden en verrassende gebeurtenissen maken dat zelfs de meest doorgewinterde natuurliefhebber het nooit zal lukken om ze allemaal te ervaren.

Ad: ‘Belangrijke onderwerpen in mijn fotografie zijn natuur, cultuur en landschappen. Een aantal van mijn onderwerpen krijgt ruime aandacht in de documentaire “Bespiegelingen over de Achterhoek”. Door mee te werken aan de documentaire kan ik de kijker deelgenoot maken van de grootste passie in mijn leven, namelijk het laten zien hoe bijzonder het Achterhoekse landschap is. Nergens in Nederland vindt je zoveel verschillende unieke landschapselementen als in de Achterhoek ‘.

Bespiegelingen over de Achterhoek

Initiatiefnemer Fons Rouwhorst uit Vorden begint midden 2019 met het schrijven van het script voor een documentaire over de Achterhoek. Hij stelt zich tot doel een zo breed mogelijk tijdsbeeld te maken over de Achterhoek, waarbij de geijkte paden worden verlaten. Fons gaat op zoek naar de historische, landschappelijke en sociale factoren welke de Achterhoekse gemeenschap zo bijzonder maken. Hierin wordt hij bijgestaan door Ineke Heinen uit Vorden en Theo Heuvelink uit Zutphen.

De documentaire ‘Bespiegelingen over de Achterhoek’ geeft de kijker een bijzondere ervaring mee. Het laat een beeld zien van de ontwikkelingen zonder er een oordeel over te geven.

Als je de juiste achtergrondmuziek hoort bij de beelden, kun je de sfeer die op beeld te zien is nog meer voelen

Daarnaast ontstond het idee om de muziek bij de nieuwe documentaire hoofdzakelijk te laten maken door Achterhoekse muzikanten en dat is gelukt. Fons: ‘Als je de juiste achtergrondmuziek hoort bij de beelden, kun je de sfeer die op beeld te zien is nog meer voelen. Muziek versterkt de emoties. Het kiezen van de juiste muziek is daarom net zo belangrijk als het maken van de beelden ‘.

In tweemaal 40 minuten wordt een boeiende reis gemaakt, met veel natuurschoon en elementen die de Achterhoek typeren. Verschillende mensen komen aan het woord en ventileren hun gedachten hierover. De film als document, een tijdsbeeld, voor nu en later. De wereld waarin we nu leven is het product van menselijk handelen. Dit menselijk handelen laat altijd haar sporen na. De makers hopen met dit document sporen na te laten voor de komende generaties.

De documentaire ‘Bespiegelingen over de Achterhoek’ wordt niet uitgebracht via de digitale weg. Er is gekozen voor ‘het samen beleven’. Dat samen kijken geeft een bijzonder gevoel, is de ervaring van de makers. De documentaire wordt op vrijdagavond 24 februari en zaterdagavond 25 februari in de grote zaal van het Kulturhus te Vorden vertoond. Voor beide avonden zijn er geen kaarten meer verkrijgbaar. Daarom staat een extra voorstelling gepland op zaterdagavond 4 maart. Reserveren en bestellen: docuachterhoek@gmail.com

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-02-13 09:40:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.