Eindelijk goed passend plan voor verpauperde Rabobankgebouw?

– De veranderende tijd van bevolkingskrimp naar een toename, het verdwijnen van winkels en de vraag naar woningen. Naar de veranderende tijd tekende architect Herman van der Heijden meerdere keren de ontwerpen voor het in verval geraakte Rabobankgebouw aan de Mattelierstraat. Het laatste plan, een duurzame ombouw naar twaalf appartementen en een praktijk of andere dienstverlening heeft de stem van de gemeente Oost Gelre en die van Welstand gekregen. Een verdere ontwikkeling zit nog vast op de Omgevingsvergunning.

Het oude Rabobankgebouw staat sinds 2010 leeg. Het stamt uit 1978 en ligt bij de entree van de binnenstad van de veste Grolle. Inwoners ervaren dat als niet fraai. Het pand zoals dat er nu uitziet is een doorn in het oog om ook daadwerkelijk die speciale bruisende vestingstad in de Achterhoek te kunnen uitstralen. Dat gevoel leefde ook bij architect Herman van de Heijden uit Groenlo. Gedurende de jaren zijn er meerdere initiatiefnemers geweest met wie hij ontwerpen maakte voor een nieuwe bestemming van het gebouw. Het omzetten van bankgebouw naar woningen was ingewikkeld. Lang stond alles wat met woningbouw te maken had in de Achterhoek in het teken van de krimp. Gemeenten reageerden behoudend op elk woningbouwplan dat daar binnenkwam.

Supermarkt, sloop, hotel, museum?

In 2016 werden alle zeilen bijgezet voor de Grolse binnenstad. Oost Gelre becijferde dat het voor de Groenlose ontwikkeling van het centrum goed zou zijn dat op de begane grond een supermarkt zou komen. Daar boven waren maximaal negen appartementen toe gestaan. Herman van der Heijden werkte het uit. Bij elkaar zou dit plan voor een impuls gaan zorgen voor het centrum, maar de tijd met internetbestellingen en leegstand van winkels haalde de ontwikkeling in. De gedachte om het pand te slopen en iets nieuws neer te zetten is ook aan de orde geweest. Van dat idee is snel afgestapt. Er leefde ook een idee voor een hotel en een museum voor moderne kunst maar ook die plannen werden niet doorgezet.

Sinds begin dit jaar ligt een nieuw initiatief van ondernemer (o.a. pizzeria Milano) Mehmet Türhan. Hij kocht het van woningbouwcorporatie De Woonplaats en heeft het architectenbureau van Herman van der Heijden en zijn zoon Bert in de armen genomen. Van binnen is het gebouw reeds gestript. Het plan van de ondernemer is dat hij het wil verbouwen tot appartementen. Op de begane grond is ruimte voor dienstverlening. De buitenzijde krijgt een facelift, passend bij de rest van de omgeving, zo beschrijft Herman van der Heijden het plan. “Met de huidige structuur van het Rabopand kunnen we wel wat mee. Het wordt straks een heel mooie omgeving met De Mattelier en het plein waar de winkel van Brini en de voormalige juwelierszaak van Simons erbij. Die zijn al verbouwd.” Richting het stadhuis krijgen ook de panden van Arink een nieuw aanzicht.

Het nieuwe plan voor het oude Rabobankgebouw bij de entree van het Groenlose centrum – Foto: Van der Heijden Architecten

Wethouder Hoenderboom: ‘een mooie ontwikkeling in de bezoekkamer in de binnenstad van Groenlo’

De appartementen zijn bestemd voor senioren. Ze verschillen in grootte: van 55 m2 tot 100 m2. De appartementen zijn bereikbaar via een lift en allemaal gelijkvloers. Beneden is er de ruimte van 225 m2 geschikt voor dienstverlening, cultuur of een praktijk. Verantwoordelijk wethouder Jos Hoenderboom noemt het ‘een mooie ontwikkeling in de bezoekkamer in de binnenstad van Groenlo’ en ook Welstand heeft positief gereageerd. De verdere ontwikkeling van het oude Rabobakgebouw zit nog vast op de Omgevingsvergunning.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-05 12:46:50


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.