Eerste hub in Nederland met OV, deelvervoer én vervoer aan de Twenteroute

LICHTENVOORDE – Op 25 april is de eerste ‘mobiliteitshub’ – een vervoersknooppunt – in de Achterhoek feestelijk geopend. De hub biedt reizigers betere over- en opstapmogelijkheden en een groter, gevarieerder aanbod van duurzame en slimme vervoersmogelijkheden. Het is een herkenbare plek waar allerlei vervoer – bus, (deel)auto, (deel)fiets, Haltetaxi – bij elkaar komt en waar faciliteiten zoals elektronische weergave van de dienstregeling, horeca, laadfaciliteiten en pakketkluizen te vinden zijn.

Op 25 april is de eerste ‘mobiliteitshub’ – een vervoersknooppunt – in de Achterhoek feestelijk geopend. De hub biedt reizigers betere over- en opstapmogelijkheden en een groter, gevarieerder aanbod van duurzame en slimme vervoersmogelijkheden. Het is een herkenbare plek waar allerlei vervoer – bus, (deel)auto, (deel)fiets, Haltetaxi – bij elkaar komt en waar faciliteiten zoals elektronische weergave van de dienstregeling, horeca, laadfaciliteiten en pakketkluizen te vinden zijn.

Bart Porskamp, lid thematafel Mobiliteit & Bereikbaarheid 8RHK ambassadeurs en wethouder Oost Gelre, die het aanwijzingsbord van de hub al fietsend onthulde: “We zijn landelijk koploper op het gebied van Publieke Mobiliteit, dat openbaar vervoer, deelvervoer en doelgroepenvervoer combineert, daar zijn we trots op.”

Wethouder Porskamp op de fiets – Foto: Omroep Gelderland

De Achterhoek werkt als eerste aan een publieke mobiliteitsaanpak met een coöperatief gedachtegoed. De komende jaren werkt de regio dit samen met het Rijk en provincie verder uit. GAON gaat ervoor zorgen dat alle reiswensen op één plek worden geregeld en betaald. Ook het combineren van reizen wordt makkelijker, met als voordeel dat er geen lege (of bijna lege) busjes meer door de Achterhoek rijden. Daarnaast is er GAON zakelijk: voor ondernemers die hun werknemers willen ondersteunen bij goed en duurzaam woon-werkverkeer. Daarmee houdt de regio alle hoeken van de Achterhoek bereikbaar, op een duurzame manier. De regio zet zich verder in op een robuuste infrastructuur met veilige doorstroomwegen als de A15 en de N18, goede treinverbindingen (waaronder de RegioExpres) en snelle fietsverbindingen. Meer info is te vinden op www.gaon.nl.

Tijdens de feestelijke opening, deels georganiseerd bij zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde, werd door de aanwezigen flink geschoven met mogelijke toekomstige hubs op een grote kaart van de Achterhoek. Het doel is om de komende jaren nog tientallen hubs in het gebied te creëren, waarbij iedere hub steeds verder wordt uitgebreid in (vervoers-)mogelijkheden. Deze eerste hub is mede mogelijk gemaakt door de Regio Deal met cofinanciering van provincie Gelderland en gemeente Oost Gelre. Porskamp: “De wil en de noodzaak tot samenwerken is bij ons groot. Alleen daardoor kan de Achterhoek haar bedrijven, scholieren, studenten en inwoners het beste vervoer bieden: snel, slim, schoon en voor iedereen bereikbaar en betaalbaar.”

Geschreven door Jorg Ebbers op 2024-04-26 09:25:24


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.