Eerste Achterhoek Pride officieel afgetrapt: ‘Je mag zijn wie je bent’

– De eerste Achterhoek Pride maand is woensdag officieel van start gegaan. De komende weken staan bol van feesten, lezingen en exposities, waarbij de boodschap is dat iedereen zichzelf mag zijn.

“Daar moet je ook trots op kunnen zijn”, zegt initiatiefnemer Michiel Wopereis. “Natuurlijk heeft de Achterhoek Pride te maken met LHBTIQ+, maar daarnaast gaat het over iedere Achterhoeker die bezig is met jezelf te zijn.” Dat kan volgens Wopereis ook de buurvrouw zijn die altijd na moet denken over wat ze aan doet naar een feestje. “Je mag vieren wie je bent en laten zien dat je daar trots op bent.”

Regenbooggemeenten

Volgens wethouder Elvira Schepers van Winterswijk is de Achterhoekse Pride maand meer dan een maand om alleen de gemeenschap van LHBTIQ+’ers te markeren. “Oost Gelre en Winterswjik zijn twee Regenbooggemeenten en dat betekent veel meer”, zegt Schepers. “Wij zijn het hele jaar door bezig om uit te dragen waar we voor staan.”

Wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre ziet dat de afgelopen jaren veel stappen zijn gezet. “Als ik drie jaar geleden in Zieuwent zou hebben gezegd dat we een Achterhoek Pride zouden organiseren, dan hadden ze mij waarschijnlijk voor gek verklaard”, zegt Hoenderboom. “Nu ontkom je er niet meer aan.”

De hele maand activiteiten

Wopereis ziet ook dat de Achterhoek er klaar voor is. “Heel veel gemeenten in de Achterhoek zijn bezig om een Regenbooggemeente te worden. Daarin draait alles om diversiteit en inclusie.” Dat ziet Wopereis ook steeds meer terug komen bij jongeren. “Ze zijn bezig met hun genderidentiteit en dat maakt dat deze Achterhoek Pride perfect getimed is nu.”

De komende maand worden er door de hele Achterhoek heen verschillende activiteiten georganiseerd. Komend weekend worden deze activiteiten afgetrapt tijdens het Over de Top festival in Lichtenvoorde. Later deze maand zal Splinter Chabot een lezing geven in de Koppelkerk in Bredevoort, komt er een literair café, een Regenboogdienst in de Zuiderkerk in Aalten en worden er regenboogsjaals gehaakt in Neede.

Achterhoek Pride krijgt een vervolg

De Achterhoek Pride moet volgend jaar volgens Wopereis zeker een vervolg krijgen. “De beweging die je ziet is nu al zo enorm”, aldus Wopereis. “Zoveel organisaties, verenigingen of gemeenten voelen zich verbonden met het thema dat iedereen zichzelf mag zijn. Dat kan alleen maar groeien en groter worden.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-06-02 15:05:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.