Een heel weekend Slag om Grolle: 1500 re-enactors en evenveel inwoners zetten de tijd terug naar 1627

– Zodra je als bezoeker dit weekend in Groenlo de kassa’s voorbij bent, waan je je in het leven van 1627. Binnen de vesting bereiden mensen zich voor op de veldslag die 400 jaar plaatsvond nadat Staatse troepen onder leiding van Prins Frederik Hendrik ‘Grolle’ 30 dagen lang belegerden. Vandaag, vrijdag hangt de Spaanse vlag in de toren van de Oude Calixtus. Op zondag zal dat wanneer de stad zich overgeeft aan de Staatsen de Nederlandse driekleur zijn: toentertijd oranje, wit, blauw.

Dit weekend spelen 1500 re-enactors uit binnen en buitenland in drie dagen het stuk geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog na. Dit gebeurt zo authentiek mogelijk. Het is een indrukwekkend schouwspel. Bezoekers ervaren hoe het leven in de 17e eeuw eraan toeging. Er is een ‘braderie’ uit die tijd waar handelaren hun waar verkopen. Om de hoek bij het Stadsmuseum bereiden vrouwen de gerechten voor: soep, pastei, boekweit pannenkoeken. En voor kinderen heeft de scouting een kermis met houten attracties nagebouwd.

Slag om Grolle 2022 – Foto: Hans Ouwens

Evenveel inwoners als re-enactors hebben dezer dagen een rol in het totale schouwspel. Het centrum van Groenlo is geheel aangekleed naar hoe het vier eeuwen geleden eraan toeging. Schobbejakken, leprozen, handelaren, statige stadsbestuurders, bierbrouwers, fluitisten, houten karren met de eerste slachtoffers uit het front en er wordt nog even snel getrouwd: je komt ze allemaal tegen. Rondom de binnenstad hebben groepen hun kampementen opgeslagen waar het dagelijkse leven van toen te zien is.

Snel trouwen voordat manlief naar het front gaat. – Foto: Hans Ouwens

Het evenement van de Slag om Grolle is de grootste in Europa geworden. De animo om deel te kunnen nemen aan het re-enactment is groot. Uit heel de wereld willen re-enactors naar Groenlo toekomen op de Slag na te spelen. De organisatie heeft een stop ingelast. Er kunnen bij het tafereel op het slagveld geen mensen meer bij. Dat zou tot onveilige situaties kunnen leiden.

Slag om Grolle 2022 – Foto: Hans Ouwens

De opbouw van het evenement begint drie weken van tevoren. De organisatie van de Slag om Grolle, de Compagnie Grolle beschikt over meer dan 200 enthousiaste vrijwilligers die helpen bij het ombouwen naar de tijd van 1627. Dit jaar hielpen ook Oekraïense vluchtelingen mee aan de opbouw.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-21 19:08:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.