Dweilorkestendag drukbezocht: ‘Dit is wel wat anders dan Den Haag’

– Voor alweer de zesentwintigste keer wordt het in Groenlo gehouden: de dweilorkestendag. Ditmaal deden dertig dweilorkesten mee. Ze speelden op zes podia in de stad. Drie van deze podia zijn wedstrijd- oftewel jurypodia. Hier wordt gestreden om het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap.

“Hier spelen de toporkesten van Nederland”, zegt Ruud Bakker. Bakker is één van de juryleden die de dweilorkestenbeoordelen en hij heeft er verstand van, want hij is lid van Nederlands beroemdste dweilorkest: Kleintje Pils, dat de sfeer erin brengt bij de schaatswedstrijden in Thialf.

kijk hier naar wat sfeerbeelden uit Groenlo

“Ik ben trots dat ik hier mag jureren voor de zogeheten wedstrijd- en leutklasse. Je let op muzikaliteit, dynamiek, hoog en laag, hard en zacht. Maar wat ik heel belangrijk vind: het moet geen conservatoriummuziek zijn. Want het is een dweilorkestenfestival. Het gaat juist om hoe het orkest het publiek bespeelt. Hoe reageert het publiek op het orkest? Zijn er leuke dansjes? Of feestjes?”

‘Groot feest’

En Bakker is zeer tevreden over het niveau dat hij dit jaar in Groenlo ziet. “Het is gewoon één groot feest in Groenlo.” En ook het toegestroomde publiek vermaakt zich opperbest met de optredens. “Ik ben eigenlijk helemaal geen fan van dweilmuziek, maar de sfeer hier spreekt me wel aan, ja,” zegt een man van middelbare leeftijd. “Het is hier fantastisch. Dit is wel wat anders dan Den Haag.”

“Ik kom uit Katwijk,” joelt een vrouw, die luid mee staat te zingen voor één van de podia. “Je hoort toch niet of ik vals zing,” zegt ze bijna verontschuldigend. “Zo hard is de muziek hier, maar het is heel gezellig. We komen hier voor het eerst.”

Of ze nog voorkeur heeft over welk dweilorkest er dit jaar moet winnen: “Nee, ik vind het allemaal leuk. Ze doen allemaal hun best.” En daar zingt ze verder terwijl ze met haar arm bij de buurman inhaakt en zachtjes op de muziek meewiegt.

Geschreven door Jeroen Makel, Omroep Gelderland op 2023-05-18 19:50:55


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.