Duitse windmolens achter je huis, inwoners Ratum verbijsterd

– Plannen voor windmolens zorgen vaak voor onrust, zeker als mensen er niet bij worden betrokken. Het overkomt de inwoners van de buurtschap Ratum bij Winterswijk. Daar ligt een plan voor zeven grote windmolens aan de Duitse kant van de grens. De Nederlandse buren in Ratum werden er niet over geïnformeerd en dat zorgt voor verbaasde en boze reacties.

“We hebben het via de Duitse buren moeten horen”, zegt raadslid Chiel Stemerdink en ook lid van de Werkgroep Windmolens Ratum. “Ik kreeg een appje van de buurman met de vraag: Weten jullie wat hier speelt?”

Online vond Stemerdink het Duitse plan voor de zeven windmolens die 200 tot 250 meter hoog worden. Ze stonden op een kaartje ingetekend langs de grens op slechts een paar honderd meter van een aantal woningen in de buurtschap Ratum.

“Blijkbaar werkt het zo in Duitsland dat je bij een plan al kaarten moet meesturen waar de windmolens op ingetekend staan”, zegt Stemerdink. “Dan schrik je er behoorlijk van dat wij als Nederlanders niet op de hoogte zijn gesteld.”

‘Je houdt toch rekening met je buren?’

Ook voor Frederike de Raat kwamen de plannen voor windmolens vlakbij Ratum als een verassing. “Dit is toch ongelofelijk”, zegt De Raat. “Je houdt toch een beetje rekening met je buren. De Duiters zouden ook moeten weten dat we hier een beschermd landschap hebben.”

Winterswijk heeft zelf al een aantal jaren een stop op windmolenplannen. “En dan krijgen we wel een aantal mega windmolens hier pal over de grens. Dat kan toch niet”, vindt De Raat.

De Werkgroep Windmolens Ratum is niet tegen windmolens, maar wel tegen de plek waar de windmolens moeten komen. “Het coulisselandschap wordt ernstig aangetast”, vindt Stemerdink.

‘De grens is heel aanwezig’

Normaal wordt er veel samengewerkt tussen Winterswijk en haar Duitse buren, maar over het windmolenplan werd tot voor kort niet gesproken. Dat verbaast ook raadslid Casper Sonderen (VVD) die Winterswijk vertegenwoordigt in de Euregio-raad.

“We komen bij elkaar om spreekwoordelijk de grenzen weg te nemen, maar wat je nu pijnlijk ziet is dat de grens heel aanwezig is”, zegt Sonderen. “Zo sterk zelfs dat Winterswijk in de Duitse kaartjes helemaal weggelaten is. Dat vind ik een gemiste kans.”

Sonderen hoopt dat er in de toekomst meer grensoverschrijdend wordt gesproken over grote plannen die impact hebben aan beide kanten van de grens. “We hebben goed contact met elkaar, dus ik heb de hoop dat we goede afspraken kunnen maken.”

Protestactie voor raadsvergadering

Woensdagavond komen de windmolenplannen aan bod in de gemeenteraad van de Duitse buurgemeente Südlohn. Inwoners van Ratum mogen er niet inspreken, maar laten wel buiten de raadszaal van zich horen.

“We roepen iedereen uit Ratum, maar ook uit Winterswijk en omgeving op om mee te gaan naar Oeding”, zegt Stemerdink. “We gaan om 17.00 uur een protestactie houden buiten het gemeentehuis en daarna gaan we zien wat er wordt besloten.”

De Raad hoopt dat de Duitsers zich nog achter de oren zullen krabben. “We hopen dat we nog iets kunnen veranderen. Dat ze toch inzien dat het veel emoties oproept aan de Nederlandse kant van de grens.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-11-27 19:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.