Duitse raadsleden gevoelig voor Winterswijks windmolenprotest

– Inwoners van het buurtschap Ratum hebben woensdagavond actie gevoerd tegen het plan voor zeven grote windmolens aan de Duitse kant van de grens. Dat deden ze voorafgaand aan de raadsvergadering van de Duitse buurgemeente Südlohn. Met spandoeken en een steltenloper, verkleed als windmolen, lieten de inwoners zich horen.

Het Nederlandse protest tegen de windmolenplannen liet de Duitse raadsleden niet onberoerd. Alle partijen in de gemeenteraad van Südlohn onthielden zich van stemming. “Dit betekent formeel wel een ‘ja’ naar Kreis Borken”, zegt inwoner Chiel Stemerdink. “Maar het is een heel krachtig geluid. De gemeenteraad van Südlohn weet namelijk ook niet goed hoe ze ermee om moet gaan.”

Vlak over de grens van het Winterswijkse buurtschap ligt een Duits plan voor zeven grote windmolens van 250 meter. De Nederlandse buren in Ratum werden niet over het plan geïnformeerd. Dat zorgde voor boze en verbaasde reacties.

‘Eigenlijk is dit veel beter zo’

Stemerdink is blij met de opkomst en de afloop van de protestactie. “Ze hadden de plannen ook naar Münster kunnen sturen, maar eigenlijk is dit veel beter zo. Het signaal dat ze als gemeente niet goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan is veel sterker”, aldus Stemerdink.

Vrijdagmiddag wordt er over de windmolenplannen doorgepraat in de vergadering van de Euregio-raad. In deze raad zijn zowel Nederlandse als Duitse raadsleden vertegenwoordigd. “Wij proberen als inwoners ook op korte termijn met Kreis Borken om tafel te komen”, zegt Stemerdink.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-11-30 05:21:50


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.