Drukte op mondiale multi culturele goede doelen markt van Mondiaalten

– Eens in het jaar laat de stichting MondiAalten zich zien op een door henzelf georganiseerde multi-culti markt. Zaterdag stonden op de Markt in Aalten een tiental marktkramen waarbij winkelend publiek hapjes uit Turkije en Syrië kon krijgen tot aan geweven tasjes en mutsen uit Peru. In combinatie met de resstantenmarkt die Aaltense winkeliers voor hun deuren had uitgezet, was het al snel een drukte van belang.

Het weer is zomers en nodigt automatisch het publiek uit de kraampjes langs te gaan. De geur van baklava, halve Turkse pizza’s (pide kaas) ruik je bij de kraam. Amnesty is vertegenwoordigd, een kraam voor en door Oekraïners en een met gevlochten ‘rieten’ tassen in allerlei kleuren voor schoon water in Ethiopië. En er is nog meer. Het is een wereldmarkt die bezoekers deze dag ervaren. Er zijn afwisselende optredens van dansgroepen. Hapjes proeven uit verre oorden is ook mogelijk, bijvoorbeeld uit Indonesië, Oekraïne en Armenië. De Turkse gemeenschap van Aalten heeft zich vandaag ook aangesloten. Maar wat de standhouders ervan vandaag graag willen is het toegestroomde publiek informeren en natuurlijk een bijdrage vragen voor de projecten.

De hele middag was er veel vertier op MondiAalten te beleven met onder meer internationale dansgroepen – Foto: Eveline Zuurbier

De overkoepelende stichting MondiAalten heeft de markt georganiseerd. Onder deze stichting vallen twaalf goede doelen groepen die op eigen initiatief kleine ontwikkelingsprojecten hebben opgezet. De projecten komen uit de Aaltenaren zelf en zij zijn actief in verschillende delen in de wereld, vertelt Hans de Graaf van de stichting. “We zijn een parapluorganisatie. De projecten werken zelfstandig. En wat wij doen is een open communicatie naar buiten toe en onderling verbinden, we bieden administratieve hulp en bij subsidies. We schakelen tussen de gemeente voor deze kleinschalige Aaltense, Bredevoortse en Dinxperlose projecten.”

De betrokken mensen doen dit geheel op vrijwillige basis. Ze zetten zich in diverse landen over de hele wereld in voor verbetering van de gezondheidszorg, onderwijs, opvang van kinderen, drinkwatervoorzieningen en hygiëne, hulp bij het opzetten van voedselvoorziening, sociale faciliteiten voor ouderen en zelfs de instandhouding van een grote wetenschappelijke bibliotheek over leven in harmonie met onze moeder aarde. Dat is in Midden-Amerika, vertelt Hans de Graaf.

Een van de initiatieven in Midden-Amerika. – Foto: Eveline Zuurbier

Ineke Luimes uit Dinxperlo en trekker van het project Barmuja in Ethiopië is juist terug van een reis naar dit allesbehalve rustige land. In een afgelegen gebied heeft haar stichting al jaren contacten. Ze vindt het belangrijk zo af en toe ook haar gezicht te laten zien om samen met de mensen daar het leven een stukje beter te maken. Goed drinkwater is daar een groot probleem. Diverse waterputten zijn inmiddels geslagen. Eenvoudige speelvoorzieningen maakten de kinderen daar blij. Op een vraag aan haar of dit alles niet de bekende druppel op de gloeiende plaat is, antwoordt zij: “Als mens moet je doen wat je kunt. Zeker, er zijn grote wereldwijde problemen, maar die kan onze stichting niet allemaal oplossen. Wij doen ons best om kleinschalig onze medemensen daar een beter leven te geven. Praten en discussiëren zijn nuttig, maar het is beter om je handen uit de mouwen te steken en te doen wat voor jou haalbaar is.”

Het Taalcafé is een onmisbare schakel tussen culturen. – Foto: Eveline Zuurbier

In Aalten bestond tot vóór corona het project Roemenië. Daarvoor werden regelmatig goederen ingezameld zoals ziekenhuisbedden en meubilair voor een verzorgingshuis. Daarnaast bestond er een uitwisseling tussen Aaltense en Roemeense jongeren. Hans de Graaf: “Roemenië is een EU-land geworden en in die ontwikkeling van voorspoed is onze hulp niet meer nodig. We zijn hiermee gestopt.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-06-24 16:11:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.