Doodzieke Tom (32) schrijft ellende van zich af

– Het kwam keihard aan: de diagnose kanker veranderde alles in het leven van Tom van Beusekom. Maar de atleet uit Bredevoort wil nog het optimale uit zijn leven halen en legt zijn verhaal nu vast in een boek.

“Slokdarmkanker met uitzaaiingen in de lymfen en de lever. Dat kreeg ik vorig jaar mei te horen. En dat ik ongeneeslijk ziek ben”, vertelt Tom. “Je wereld stort gewoon in. Ik kan nu zomaar opeens energie verliezen, terwijl ik vroeger zomaar anderhalf uur kon rennen.”

Het boek waar Tom aan bezig is, heet De Dubbele Marathon. “Het gaat niet alleen over de kankersituatie. Het is heel triest, maar er is meer gebeurd in mijn leven. Want ik heb ook als kind al echt moeten knokken. Ik ben op eerste kerstdag 1990 geboren, eigenlijk een maand te vroeg. Een paar weken na mijn geboorte kreeg ik zuurstoftekort.”

Achterstand op leeftijdgenoten

En vanaf toen had Tom het moeilijk. “Ik had drie jaar leerachterstand en ik merkte dat ik steeds achterliep in mijn ontwikkeling ten opzichte van mijn leeftijdsgenoten. Dat heeft mij wel gemaakt tot wie ik nu ben. Ik laat mij de kaas niet van het brood eten. En dat verhaal wil ik graag vertellen.”

“Ik kan moeilijk in een hoekje gaan zitten en wachten tot het voorbij is. Je moet het leven nemen zoals het is. Je moet er het beste van zien te maken, ook al zijn er soms van die klotedagen. Maar er moeten ook dagen bij zitten waar ik nog steeds van geniet. Als je zorgt dat je de juiste mensen om je heen verzamelt, kun je meer aan dan je denkt.”

Tom schrijft het boek samen met Theo Veldhuis uit Aalten. Het is de bedoeling dat De Dubbele Marathon ergens in november verschijnt.. “Het is wel heel intensief. We zitten in de hoofdstukken dat het echt wel pittig wordt. Je wordt teruggeworpen in de tijd van de diagnose. Dan zie je jezelf op plekken zitten, helemaal verslagen. Dat is heel heftig. Maar zo krijg ik ook hele stukken van de film terug. Dat is ergens weer fijn voor het verwerken.”

Thuis in de atletiekwereld

Tom zou graag nog hardlopen, maar door een blessure lukt dat nu even niet. “Ik heb een blessure waarvan ik normaal in een paar weken hersteld zou zijn, nu duurt het al tien weken. Wel heb ik de Airborneloop gewandeld. Atletiek heeft mij heel veel gegeven. Ik voelde me echt thuis in die wereld.”

“Vorig jaar toen ik een eigen hardloopwedstrijd heb georganiseerd, kreeg ik heel veel steun vanuit alle lagen van de atletiekwereld. En nu met het boek ook. Abdi Nageeye heeft het al gedeeld, dat vind ik echt heel mooi.”

Tot slot heeft Tom nog een les voor iedereen. “Het eindigt niet met een diagnose kanker. Er zit nog een hele tijd tussen en je weet het niet.”

Bekijk de video over Tom:

Geschreven door Jan Sommerdijk, Omroep Gelderland op 2023-09-25 17:44:43


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.