Dinxperlo krijgt het gewenste centrum dat als een huiskamer gaat aanvoelen

– Het centrum van Dinxperlo, de Allee en de Heelweg gaan compleet op de schop. Zodra de raad van de gemeente Aalten in juni akkoord gaat met het definitieve gepresenteerde ontwerp, “dan is dat het grootste krediet wat we van de gemeenteraad gaan vragen”, zei wethouder Ted Kok op de avond waarop het gehele plan aan de Dinxperloërs werd gepresenteerd.

De dorpskerk liep maandagavond vol met betrokken inwoners die na hun inbreng benieuwd waren naar hoe het definitieve ontwerp is geworden. Het nieuwe centrum laat niets meer te wensen over. Het lichtplan maakt indruk en krijgt op de avond het meest hartelijkste applaus. Het centrumhart wordt voorgesteld als een groene huiskamer, waar lampenkappen op armaturen en diffuus LED-licht dat met diverse kleuren de geoogde huiskamersfeer weergeven. Het wordt compleet gemaakt met solarspotkunst en lange houten banken op de randen van beplantingen. Al met al moet dit alle de mensen gaan verleiden om er te zijn. Dat laatste is altijd het uitgangspunt geweest voor de reconstructie van het Dinxperse centrum. Het parkeren van de auto’s -altijd en in elke plaats een gevoelig punt- wordt aan de rand van de centrumstraten aanlokkelijk gemaakt door de mogelijkheid om overkapt onder een zonnedak te parkeren. Langs de landsgrens krijgt het straatmeubilair QR-codes waarmee de grensverhalen worden verteld. Dat is belangrijk voor het dorp en de naaste buurplaats Süderwick waarmee inwoners hun gezamenlijke historie kunnen delen. Verder wordt in het plan ingezet op een robuust groen centrum.

“Het college is in ieder geval erg enthousiast wat hier op tafel ligt.”

Het mag een paar miljoen gaan kosten, maar het is aan de gemeenteraad hoeveel ze over heeft voor het ontwerpplan, zegt wethouder Ted Kok als hem wordt gevraagd hoeveel de reconstructie van het Dinxperse dorpshart gaat kosten. Er is in het begin gerekend op ruim een miljoen uit de regiodeal, maar die ging een maand geleden aan de neus van de Achterhoek voorbij. Daarnaast anderhalf miljoen uit de eigen gemeentefinanciën en verwacht Aalten geld van de provincie Gelderland te krijgen. “De belangstelling is vanaf het begin erg groot geweest. Diverse groepen hebben zaken ingebracht. Een teken dat het opknappen van het centrum écht nodig is. We gaan voor het mooiste centrum in de Achterhoek en willen dat hier gaan krijgen”, zegt hij aan het einde van de avond. “Het college is in ieder geval erg enthousiast wat hier op tafel ligt.”

Bocholt heeft meegedacht

Het plan is afgelopen vrijdag gepresenteerd binnen de geledingen van de gemeente Bocholt. Zij hebben meegedacht en meegedaan toen het ging over de grensstraat Heelweg of Hellweg in het Duits. Volgens wethouder Ted Kok was dit voor de Duitse buren die anders gewend zijn, een spannend proces. Oud-gemeentebestuurder Freek Diersen uit Dinxperlo, hoopt zielsveel dat de gemeente Bocholt de centrumvernieuwing aan de Süderwickse kant gaat doortrekken. “Ze zijn ermee bezig”, zegt hij met een glinstering in de ogen.

Van Diersen zet zich vanuit de Heimatvereniging met name in voor hoe het ontwerp van de Heelweg waarover de landsgrens loopt. Hij is het eens met dat we niet te veel ‘spullen’ langs de grens moeten zetten, maar is het oneens met de solarspots die om en om de kruizen in het straatwerk de grens accentueren. “Die lichtbundels liggen gevoelig. We hebben destijds heel bewust voor de grafische kruizen gekozen. Dit is een verwijzing naar de landkaarten en meer niet”, legt hij uit.

Openbaar toilet

Wel of geen openbaar toilet is het andere punt voor een discussie. De Aaltense gemeenteraad diende daar tijdens de behandeling van de begroting in november een motie in. Het vormt een lastige afweging om het object, een openbaar toilet mee te nemen in het ontwerp, aldus Wim Voogt. Het compromis is nu dat er een openbaar toilet in een bestaand gebouw komt en op een drukke dag of avond een tijdelijk unit wordt geplaatst om te zien hoezeer en waar een openbaar toilet nodig is in de buitenruimte.

Het centrum van Dinxperlo wordt autoluw. De Markt en het Prins Clausplein wordt met meterslange banken op beplantingsranden aantrekkelijker. Meer groen en meer ruimte voor de terrassen voor de horeca. Het winkeldeel wordt compacter en de Jumbosupermarkt verhuist van de Heelweg naar de Industriestraat. De Aldi-supermarkt krijgt een betere parkeervoorziening en kan daardoor uitbreiden.

In juni behandelt de gemeenteraad het ontwerpplan. Wanneer ze akkoord gaat, kan de schop op 1 juli in de grond. De uitvoering zal zo’n anderhalf tot twee jaar in beslag gaan nemen.

Kijk het voorlopige ontwerpplan hier.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-30 10:00:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.