‘Dag des doods’ breekt aan voor de boeren: Kamer stemt over stikstofbeleid

– “De dag des doods”, zo noemde Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) deze dinsdag 28 juni. Vandaag stemmen de leden van de Tweede Kamer over het stikstofbeleid van minister Christianne van der Wal. Gaan we het doen met dit plan of moet de minister terug naar de tekentafel? Bart Kemp, schapenhouder en voorman van Agractie, heeft weinig vertrouwen in een draai van de minister en vreest voor een boerenopstand.

Het is eigenlijk tegen beter weten in, maar Kemp deed maandag in een videoboodschap nog een allerlaatste oproep aan minister Van Der Wal om de plannen rondom stikstof niet door te zetten. Tegen beter weten in dus. “Ja, want de coalitie is er al heel duidelijk over geweest. De plannen gaan niet van tafel.”

‘Boeren vechten voor hun toekomst’

Na het massale en eensgezinde boerenprotest in Stroe vorige week, is er nu een wildgroei aan lokale ‘prikacties’. Maandag werden snelwegen geblokkeerd en staken boeren op meerdere plekken hooibalen in brand. Ook trok een groep boeren opnieuw naar het huis van minister Van der Wal.

“Dat wordt allemaal niet vanuit ons georganiseerd”, verzekert Kemp. Ook FDF geeft aan niets te organiseren. Toch is Kemp niet verrast door deze vorm van protest. “Boeren vechten letterlijk voor hun toekomst.”

Dinsdagmiddag stemmen de leden van de Tweede Kamer vanaf 15.00 uur over meer dan veertig moties die afgelopen donderdag tijdens het Kamerdebat zijn ingediend over het stikstofbeleid. Dan zal duidelijk worden of de huidige stikstofplannen overeind blijven of niet.

Tijdens de demonstratie in Stroe was Kemp één van de sprekers. Hij zei daar dat de ‘Staat der Nederlanden in oorlog is met de boerenrepubliek’. Hij hoopt dat de agrarische sector alsnog kan meepraten over, zoals hij dat noemt, fundamenteel ander beleid. “Voorkom een boerenopstand”, zei hij in zijn laatste oproep aan de minister. “Als dit wordt doorgezet dan krijg je straks dat vreedzame actie overslaat in een boerenopstand.”

Nieuwe acties

Kemp laat weten dat er deze dinsdag mogelijk opnieuw actie wordt gevoerd. Waar protesterende boeren kunnen opduiken is onduidelijk. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan extra alert te zijn, voldoende afstand te houden en rekening te houden met snelheidsverschillen. Maandag waren er blokkades op de A28 en A12 met lange files tot gevolg.

Zie ook: Boeren protesteren tegen stikstofplannen

Geschreven door Maarten Beeks, Omroep Gelderland op 2022-06-28 05:01:39


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.