CU met minister Carola Schouten op verkiezingscampagne in Bredevoort

– De stembiljetten met kandidatenlijsten voor de aanstaande verkiezingen voor de Provinciale Staten vielen afgelopen week op de deurmat van de Nederlandse huishoudens. De campagnes breken nu echt los. Kandidaat statenleden krijgen op hun campagnetour steun van partijgenoten uit de Tweede Kamer en het kabinet Rutte.

Eerst was Tweede Kamerlid Caroline van der Plas al op bezoek in Beltrum om daar in een weiland de allereerste banner van BBB te plaatsen. Afgelopen week ging Tweede Kamerlid Lisa Westerveld met het openbaar vervoer de Achterhoek rond en was minister Carola Schouten (CU) tegenwoordig minister van Armoede met Freek Rebel, kandidaat statenlid 2e op de lijst in de thuishaven van Tobias Holtman, Bredevoort. Holtman is gemeenteraadslid voor de CU in de gemeente Aalten en heeft zich verkiesbaar gesteld voor de Provinciale Staten.

Armoede

Woensdagavond 22 februari organiseerde de Christenunie Aalten een gespreksavond in ’t Grachthuys in Bredevoort met de minister en statenlid Freek Rebel. De avond genoot een brede belangstelling. Hoewel Carola Schouten geen minister van Landbouw meer is, zaten ook boeren in de zaal met wie ze discussieerde.

In het nieuwe kabinet terug als minister van Armoede, Participatie en Pensioenen. Nu is Armoedebestrijding niet direct een provinciaal thema. Wanneer het over armoede gaat, dat gaat het in Den Haag over het op peil houden van de uitkeringen en toeslagen. Op gemeenteniveau spelen bestaanszekerheid, de bijstand en energiearmoede en of regelingen de mensen ook bereiken. Arme Nederlanders weten gemeenten nog altijd moeilijk te bereiken. Door de energiecrisis en de inflaties is er groep mensen bij gekomen die voor het eerst in hun leven in aanraking met geldnood zijn gekomen. Deze groep heeft geen ervaring met het aanvragen van toelages of het vinden van iemand die ze helpt. Verder dragen allerlei maatregelen die in de laatste jaren ad-hoc genomen zijn aan een ingewikkeld systeem waarin inwoners de weg kwijtraken. Wat kan de provincie als tussenlaag van de overheden van het Rijk en de gemeente dan betekenen?

Luister naar het interviewgesprek met minister Schouten door Anita de Goede:

Leefbaarheid, bereikbaarheid en werk is aan de provincies

In de provincie Gelderland zal het, wanneer er over armoede of kansenongelijkheid wordt gesproken, gaan over sociale verbondenheid en een inclusieve samenleving ofwel het naoberschap en omzien naar elkaar. Dit zijn ogal abstracte begrippen, maar inwoners zien het terug bij onder meer subsidiëring van dorpen en wijken voor een betere leefbaarheid. De provincie ondersteunt gemeenten ook in het activeren van inwoners in kwetsbare wijken en dorpen. Participatie, hoe mensen kunnen deelnemen is een belangrijk thema bij de provincie. Het komt allemaal terug bij de omgevingsvergunning zowel op provinciaal niveau als op gemeentelijk niveau.

Freek Rebel is statenlid en ‘wil de ambities voor de leefbaarheid in Gelderland voortzetten’. Een punt is de verbetering van de bereikbaarheid en het toegankelijk houden van het openbaar vervoer in de Achterhoek.

Luister naar het interviewgesprek met statenlid Freek Rebel door Anita de Goede:

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-02-26 21:05:31


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.