Corsofoto van gebruinde surfer in de golf, de beste

– Uit bijna 230 foto’s de mooiste foto’s selecteren. Dat was de grote uitdaging voor de jury van de fotowedstrijd van het Bloemencorso 2023. “Een hele klus”, aldus jurylid Marian ter Haar. “Maar uiteindelijk zijn we na een zorgvuldige selectie tot een top tien van mooiste foto’s gekomen’. Een top 10 waarin de foto van René te Dorsthorst als allerbeste werd beoordeeld.

René te Dorsthorst wint fotowedstrijd Bloemencorso

De fotowedstrijd is populair, zo bleek uit het ongekend grote aantal inzendingen. “Het Bloemencorso leent zich bij uitstek voor het maken van mooie foto’s. Er zijn zoveel aspecten aan het corso die de creatieve fotograaf uitdagen. Dat is mooi om te zien. De foto’s vormen elk jaar weer een mooi beeldverslag van het corso. En tegelijk ook een hele uitdaging voor de jury om tot een winnende foto te komen.”

Zorgvuldige beoordeling

Het grote aantal ingezonden foto’s maakte een beoordeling in twee ronden noodzakelijk, zo legt Marian ter Haar uit. “We kregen zo’n 230 foto’s binnen. Daar hebben de juryleden een eerste selectie op toegepast. In de tweede selectieronde is uit de overgebleven foto’s een top tien samengesteld.”. Ze benadrukt de zorgvuldigheid waarmee dit gedaan is. “De foto’s waren genummerd, de namen van de makers waren bij de jury niet bekend. Dat zorgt voor een objectieve beoordeling van de foto’s.”

Winnende foto

De foto’s uit de top 10 voldeden aan de criteria die een goede foto onderscheiden. De foto moet technisch gezien goed zijn. “De compositie en de scherpte van het juiste detail is belangrijk. Een foto kan mooi zijn maar als het scherptepunt niet op de juiste plek ligt, is het technisch gezien geen goede foto. De tien fotografen mogen trots zijn hun foto’s.”

Eer voor de winnaars

Voor de winnaars is er vooral de eer. Maar de foto’s krijgen in de loop van het corsoseizoen nog op verschillende momenten aandacht. “Tijdens de maquettepresentatie in juli volgend jaar worden ze tentoongesteld. Ook krijgen ze een eervolle vermelding in het programmaboekje. En de foto’s hebben ook in de bibliotheek gehangen, dat hopen we ook komend jaar weer te doen. Daarnaast worden ze, net als alle ingezonden foto’s, gebruikt voor de promotie van het corso”, aldus Marian ter Haar.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-13 12:25:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.