Bronsvoort vraagt midden in nieuwjaarstoespraak applaus voor vrijwilligers, mantelzorgers en pleegouders

– In de nieuwjaarstoespraak benoemde burgemeester Annette Bronsvoort maandagavond expliciet de vrijwilligers die met aandacht voor elkaar veel mogelijk maken voor de samenleving. Ook prees ze met een toast op het nieuwe jaar, de mensen die zorgen voor werk. Oost Gelre heeft 800 banen op 1000 inwoners waarvoor mensen naar Oost Gelre komen. Woningbouw is nodig. “De gemeente onderstreept dit met dikke lijnen.”

Oost Gelre kiest elk jaar weer voor een andere plaats in de gemeente om de nieuwjaarsreceptie te houden. Dit keer was het de beurt aan Mariënvelde waar inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van de verenigingen en de lokale politiek zich maandagavond verzamelden.

Over de coronacrisis sprak ze maandagavond nauwelijks. Heel even ging het over die periode toen ze bij de nieuwe plannen ontvouwde en zei: “cultuur moet in 2023 volop de aandacht krijgen. Cultuur werd door corona bijna de das omgedaan.” Het nieuwe plan is de verdere uitwerking van het platform ‘Kunst en Cultuur in Oost Gelre’. Samen met basisscholen en lokale cultuuraanbieders én educatie, wordt het ‘cultuurmenu’ uitgebreid.

Verder was het weer fijn om na twee jaar op afstand nu elkaar weer te ontmoeten, zo begon ze haar nieuwjaarrede om iedereen welkom te heten.

‘We zijn er voor elkaar!’

“We zijn er voor elkaar” zat als een aanmoediging wat verborgen in de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Bronsvoort. Ze somde naar aanleiding van haar bezoek aan de receptie van de 70-jarige Krachtige Belangen Organisatie voor ouderen in Vragender, een aantal voorbeelden op wat inwoners vrijwillig voor elkaar boksen voor de samenleving in hun nabijheid. ‘We zijn er voor elkaar’: bij de KBO trof ze een zaal vol bestuursleden van andere verenigingen. “Ik zag een zaal vol vrijwilligers die onze gemeente energie geven.”

Ze refereerde aan het Bloemencorso die de corsocultuur het afgelopen jaar op de Internationale lijst van Immaterieel Wereld Erfgoed zette en aan de grote groep vrijwilligers die een grote theaterproductie Spiegelingen over de oorlog op poten zetten. “Vrijwilligers doen, helpen organiseren en maken dingen mogelijk. Eveneens doel ik op de mantelzorgers en de pleegouders”, waarmee burgemeester Bronsvoort ‘we zijn er voor elkaar ook doelde op medemenselijkheid.

Bronsvoort vraagt midden in nieuwjaarstoespraak applaus voor vrijwilligers, mantelzorgers en pleegouders – Foto: Eveline Zurubier

Oost Gelre staat bovenaan als het gaat om het hoogste aantal (46%) inwoners die toestemming geven tot orgaandonatie en hebben mensen en (ouderen) Zorgcombinatie Marga Klompé in Groenlo hun huizen opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente organiseerde zelf de opvang van statushouders in een tussenlocatie in Lichtenvoorde en bekijkt wat er mogelijk is om arbeidsmigranten een betere huisvesting te geven.

Midden in haar nieuwjaarstoespraak vroeg ze daarom een gewaardeerd applaus voor alle vrijwilligers, mantelzorgers en pleegouders in de gemeente. Aan het einde bracht ze een toast uit op de mensen die zorgen voor werk en degenen die van Oost Gelre ’the place to be’ maken. Al is het jaar 2022 voor inwoners én voor de gemeente als overheidsinstantie “een zorgelijk jaar geweest”, zei de burgemeester.

Mensen die zorgen voor werk

De aandacht ging uit naar de wereldwijde gevolgen van de oorlog in Oekraïne die ook in Oost Gelre tot crisissituaties leiden. “Mensen, ook al hebben zij een baan, hebben steeds meer moeite om rond te komen.” Daar tegenover stonden de bemoedigende woorden over de economie in Oost Gelre. “We staan op nummer één in Gelderland als het gaat om economische toplocaties voor de bedrijven en dus werkgelegenheid. Hulde aan de mensen die zorgen voor werk: “we scoren hoog als het gaat om de verhouding tussen het aantal banen en de beroepsbevolking. We hebben een koppositie in de Achterhoek.”

Keuzes maken en knopen doorhakken

‘We zijn er voor elkaar’ kwam ook aan de orde bij de toekomstplannen die de burgemeester voor de gemeente Oost Gelre noemde. Die gaan onder meer over hoe de buitenomgeving ingericht gaat worden. De boerenprotesten, de stikstofcrisis en het veranderende klimaat vragen voor toekomstbestendige besluiten. En ook bij dit onderwerp in de toespraak zat een aanmoediging verborgen: “We zullen samen op zoek moeten gaan naar oplossingen, naar wat kan, want niet alles kan overal. We moeten daarbij knopen doorhakken wat zal leiden tot pittige discussies. Dat is goed, want zonder schuring geen glans! Belangrijk is dat we naar elkaar blijven luisteren.”

Klimaatburgemeesters

Op de nieuwjaarsreceptie werden direct na de toespraak de twee klimaatburgemeesters Benthe Papen en Barend Wassink voorgesteld. Beiden inspireren inwoners over hoe je klimaatvriendelijk kan leven. Zij doen dit vrijwillig. Benthe koopt tweedehands kleding met de wetenschap dat een gemiddeld kledingstuk in Nederland maar zeven keer wordt gedragen. Barend: “Er is nog veel onwetendheid over hoe eenvoudig je energie kan besparen. Maak het bespreekbaar”, riep hij op.

Direct na de presentatie van de klimaatburgemeester hief burgemeester Bronsvoort het glas (water). De intentie van de toespraak liet ze nog een keer doorklinken in het gedicht van Paul van Vliet waar ze tekst naar Oost Gelre had aangepast.

Laten we drinken op de mensen

Die bergen verzetten

Die door blijven gaan met hun kop in de wind

Laten we drinken op de mensen

Die met vallen en opstaan

Blijven geloven

Met het geloof van een kind

En we drinken op de mensen

Die omzien naar anderen

Waardoor ze niet langer alleen hoeven te staan

We drinken op de mensen

Die durven veranderen

En voorop lopen in de evenementenkaravaan

We drinken op de mensen

Die zorgen voor werk

En een veilig gevoel voor groot en voor klein

We drinken op de mensen

Van paal en van perk

Zodat iedereen vooral zichzelf kan zijn

Laten we drinken op Oost Gelre

Een heel gelukkig 2023!

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-10 16:03:31


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.