‘Blij en gelukkig om weer een rijdend corso door Winterswijk’

– In vroegere tijden was het bouwen van een corso de opmars voor een Winterswijks volksfeest. In tegenwoordige tijden is een waar volksfeest rondom een groots bloemencorso gebouwd dat op vrijdag – en zaterdagochtend door de straten van Winterswijk trekt.

“We zijn blij dat het corso weer van start kan gaan”, zegt voorzitter Joost Duvigneau van de optochtcommissie. Voor Duvigneau is het de eerste keer dat hij de leiding heeft over het bloemencorso en de optocht nadat hij twee volle jaren heeft moeten wachten op een rondrijdend corso door de straten van Winterswijk. “Gelukkig is er weer een rijdend corso en heeft corona weinig invloed gehad op ons bloemencorso nu we weer uitkomen op 45 deelnemers.” Het corso in Winterswijk is net als de andere bloemencorso’s sinds vorig jaar immaterieel cultureel erfgoed dat op de lijst van Unesco staat. Dat betekent dat het publiek langs de straten heel wat kan en mag verwachten. De vrijdag gaf daar al een mooi voorproefje van met straten vol toeschouwers. Zaterdag zal het drukker zijn als ook de uitslag bekend is geworden.

Plaknacht en ‘Corso in Concert’

Terwijl er nog honderden mensen donderdag tot in de vroege ochtenduren van vrijdag 26 augustus druk waren met de corsowagens met dahlia’s te beplakken, werd op die avond tot 01 uur een daverend ‘Corso in Concert’ gehouden. “Zo druk heb ik het nog nooit in en rondom de tent op de Markt gezien”, zo klonk eensluidend de reactie over dit openingsfeest. ‘Corso in Concert’ werd erzorgd door harmonie- en symfonieorkest van de Koninklijke W.O.V. Deze grote Winterswijkse muziekvereniging gaf een wervelende muziekshow weg. Zangentertainer Werner Redlich, een oud-Winterswijker, trad in de avond op. Hij voerde de feeststemming flink op. De slagwerkgroep van K.W.O.V. maakte de avond op het marktplein midden in Winterswijk af.

Om 10 uur corso-optocht

Bij de opstelling en de start van de kleurrijke corso-optocht mistten corsokenners één wagen: ‘Arrival’ Corso & Co. Die wagengroep kende problemen met het verwerken van de bloemen en liepen daardoor tijdvertraging op die ze in de nacht niet meer recht hebben kunnen trekken, verklaardde Jaap Wansink van Corso & Co. De corsowagen voegde zich ter hoogte van de Zonnebrink alsnog in de optocht en is vanaf dat moment een van de publiekslievelingen in de optocht. Kenmerkend voor het Winterswijkse corsospektakel is de feestelijke begeleiding van tal van de eigen muziekkorpsen die de gemeente Winterswijk rijk is. Met special effects als een dampend toverdrankje zijn het De Genieters die de toeschouwers probeert te overtuigen voor de mooiste wagen in het corso tegen over ‘Goudkoorts’ van CorsoClub Meddo, de winnaar van de vorige editie, die als dahliareus het publiek overweldigde. Het kleurrijke graffiti-onderwerp ‘Underground’ dat Corsoclub Bloemwal bracht en de artistiek vormgegeven ‘Vreemde Vogels’ van CSW deden daarvoor zeker niet onder. Ook die wagens werden regelmatig getrakteerd op luid klinkend applaus van langs de weg.

Bij de B-wagens waren er ook opvallende verschijningen zoals ‘Ingewikkeld’ van corsogroep Mooi Wark, met drie schoonheden uit het Caribische gebied waar de kledingdracht met name op de prachtig afgewerkte hoofden van de vrouwen boekdelen spreekt. En viel tussen de C- en D- wagens leuk corsotalent op als Pechvogel, de wagen van Boet van Braak -helpt ook aan de grote wagen Vreemde Vogels- en ‘Superschurk’, een kleine wagen met een grappige ondertoon van Lex. Op zijn versierde fiets zitten de twee schurken van de Minions achterop zijn bagagedrager.

‘Schurken in de optocht’

De optocht kende dit jaar een speciale gast: de Commissaris van de Koning in Gelderland John Berends. Hij maakte voor het eerst het volksfeest mee in Winterswijk en kwam met een boodschap voor een mogelijke herbenoeming van Bengevoord als burgemeester van Winterswijk. Ten overstaan aan het publiek liet de burgemeester weten dit nog graag zes jaar te willen doen. De gemeenteraad zal daar verder over gaan.

De corso-optocht trekt op zaterdag 27 augustus opnieuw door de Winterswijkse straat. De optocht kent dan een andere route beginnend bij het gemeentekantoor aan de Stationsstraat en eindigend bij het terrein van de Tricot.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-08-26 16:56:04


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.