Bijzonder monument ‘Spelend de dood in’ aan de Piepersweg in Aalten

– Regelmatig lees je berichten dat gebieden vol liggen Zuid-irak en Noord-Syrië vol landmijnen liggen die voor boeren en kinderen levensgevaarlijk zijn wanneer zij de grond bewerken of kinderen spelen. In Aalten vonden drie kinderen kort na de bevrijding de bevrijding de dood toen ze een projectiel vonden en deze naar elkaar gooiden. Aan de Piepersweg staat een klein maar bijzonder oorlogsmonument dat herinnert aan deze treurige gebeurtenis.

Weer vrij kunnen spelen, niet meer op de uitkijk hoeven staan, geen waarschuwingen van ‘pas goed op’; de oorlog is voorbij…. Dit gold ook voor de kleine Wim en Henk Schenk en Wim Wisselink. Zij vonden spelend een handgranaat en wisten niet hoe levensgevaarlijk dit projectiel was. Het explosief kwam tegen de muur aan van huize Wisselink en ontplofte. Wim Schenk stierf ter plaatse. De twee andere jongens werden door Engelse soldaten naar het noodhospitaal in Barlo gebracht en overleden aldaar.

Het kindermonument ‘Spelend de dood in’. – Foto: Hans Ouwens

Sinds 2015 staat er klein monument ter nagedachtenis een deze tragedie. Het monument is bevestigd op een sokkel met de afbeeldingen van de drie jongens. Kunstenares Ans Braamskamp maakte het gedenkteken bij het monument. Louis Veldhuis schreef in 2011 een boekje onder de titel: ‘Spelend de dood in’. Dat is tevens de naam dat het monument draag.

Precies zeventig jaar na de gebeurtenis op 4 april 1945 het monument met onthuld. De bovenbouw van de Basisschool St. Jozef heeft het monument inmiddels geadopteerd. Zij staan elk jaar bij dit monument twee minuten stil bij deze tragedie.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-04 11:09:54


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.