Bijna helft omwonenden wil dat azc Winterswijk weer inkrimpt

– Het azc in Winterswijk herbergt tot eind oktober honderd extra asielzoekers, dus vijfhonderd in plaats van de gebruikelijke vierhonderd. Bijna de helft van de omwonenden is tegen een verlenging van die uitbreiding, zo leert een onderzoek onder 257 adressen rondom het asielzoekerscentrum.

Behalve die uitkomst over de tijdelijke uitbreiding heeft Bureau Beke uit Arnhem, in opdracht van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en in samenspraak met de gemeente Winterswijk, een zogenaamde eenmeting gehouden. Oftewel een periodiek onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid rondom het azc. Een groeiend aantal omwonenden is ontevreden, in vergelijking met de nulmeting van een jaar eerder.

Er wordt nu meer overlast ervaren door de omwonenden, vooral het lastig vallen van buurtbewoners, onveilige verkeerssituaties tussen bromfietsers en voetgangers en inbreuk op de privacy van de omwonenden.

Forse toename

Het aantal meldingen van criminaliteit, veroorzaakt door het azc, is fors toegenomen. Zo waren er zestien vernielingen tegenover drie in 2021, negen meldingen van diefstal (1 in 2021), negen bedreigingen (3 in 2021), twaalf zedendelicten (4 in 2021), acht inbraken (3 in 2021) en 10 winkeldiefstallen (1 in 2021). Bovendien waren er voor het eerst meldingen van drugsgebruik en -handel, drie in totaal.

55 procent van de volwassen omwonenden ervaart een gevoel van onveiligheid, tegenover een jaar eerder nog 31 procent. Bij de kinderen is dat 30 procent, waar dat een jaar eerder 22 procent was. Met betrekking tot het veiligheidsgevoel rolt er een gemiddeld cijfer van 6,7 uit, waar dat vorig jaar nog een 7,5 was.

Maatregelen

Marc Muis, de locatiemanager van COA op het azc in Winterswijk, heeft naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek besloten maatregelen te nemen om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Hij draagt in een brief aan de buurtbewoners een handvol suggesties aan om de overlast voor de buurt te beperken.

Muis stelt de volgende vijf maatregelen voor: plaatsen van leibomen op het azc-terrein ’tegen de inbreuk op de privacy’, het azc-terrein op meer plekken verlichten, onderzoek naar extra (camera)toezicht op het azc-terrein, trainen van COA-medewerkers om overlast gevende asielzoekers beter te begeleiden en van het azc in Winterswijk een meer kind- en lhbtiq+-gerichte opvang maken ‘en daardoor minder overlast gevende asielzoekers huisvesten.’

Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk heeft het rapport van Bureau Beke gelezen. “We nemen de resultaten serieus en gaan de komende periode in gesprek met de buurt en het COA voor een vervolg”, zegt Schepers.

De insteek in het azc in Winterswijk was bovenal gezinnen te huisvesten, maar er wonen ook vrijgezelle mannen die voor overlast zorgen. Zo werd een groep Algerijnen opgepakt na een reeks van (auto)inbraken in Winterswijk. Nu wil locatiemanager Muis van het azc daar een nieuwe groep aan toevoegen.
Maar wat betekent lhbtiq+? L = lesbisch, h = homo, b = biseksueel, t =transgender, i = intersekse, q = queer en de + staat voor al die andere mogelijke manieren waarop mensen zichzelf, dus hun gender of seksualiteit kunnen benoemen. Homoseksuele vluchtelingen bijvoorbeeld worden in eigen land vaak vervolgd vanwege hun seksuele voorkeur.

Geschreven door Domien Esselink, REGIO8 i.s.m. Omroep Gelderland op 2022-08-18 13:34:48


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.