Bibliotheek zorgt voor ‘digitaal fitte’ burgers

LICHTENVOORDE – Kunstmatige intelligentie maakt een steeds groter deel uit van ons leven. Maar wat kun je ermee en wat zijn de valkuilen? De Koninklijke Bibliotheek zet landelijk in op digitaal burgerschap. De Bibliotheek Oost-Achterhoek loopt graag voorop. Lieke Ruesink geeft als ‘digimediacoach’ verschillende cursussen. Zoals: hoe gebruik je ChatGPT veilig?

Dertien cursisten hebben zich in de bibliotheek in Lichtenvoorde verzameld voor een cursus ChatGPT. Dat is een nieuwe computertoepassing, die antwoorden geeft op je vragen met behulp van kunstmatige intelligentie of Artificial Intelligence (AI). “Ik ben nu gepensioneerd, dus ik dacht: het zal me niet gebeuren dat ik dat ga missen, al die nieuwe dingen. Dus daarom heb ik me ingeschreven”, zegt een van de belangstellenden.

'Je betaalt met je data'

Ruesink: “Wat ik cursisten als eerst leer, is dat ze wel een gratis account bij ChatGPT kunnen aanmaken, maar dat je je er altijd bewust van moet zijn dat gratis nooit zomaar ‘gratis’ is. Je betaalt met je data. Dus je kunt het wel gebruiken, maar je moet wel voorzichtig zijn met welke persoonlijke gegevens je in je vraag zet.”

Ook de consequenties voor het milieu komen aan bod. “Het kost veel stroom om ChatGPT te gebruiken en ook de opslag in datacentra kosten veel stroom. We willen de voors en tegens van AI belichten. Een sinterklaasgedicht maken via ChatGPT is leuk, maar we hebben het ook over privacy, veiligheid en bijvoorbeeld hoe de zorg er in de toekomst uit gaat zien en of het wenselijk is dat ook daarin met AI wordt gewerkt.”

'Best wel griezelig'

“Ik vind AI voor sommige dingen best wel griezelig”, zegt Tina. “Bijvoorbeeld met gezichtsherkenning en met de bank, en zo.” Ruesink hoopt dat de deelnemers zich door de cursus veilig gaan voelen om AI te gaan gebruiken. “En ook dat ze het gevoel krijgen dat ze de controle bij zichzelf houden.”

“Toen we begonnen, merkte ik heel veel angst. Mensen zien allerlei dingen gebeuren, maar wat is het nou eigenlijk? ‘Ik weet het allemaal niet en het gaat mij allemaal te snel’, denken ze. Ik zorg ervoor dat mensen in ieder geval genoeg kennis hebben om het zelf te gaan ontdekken en proberen.”

Geschreven door Saskia van Heijster op 2024-04-14 18:45:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.