‘Belediging’, zeggen grensbewoners over verdwijnende kruisjes

– Al vijftien jaar markeren gele kruisjes op de weg tussen Dinxperlo en het Duitse Suderwick de grens tussen Nederland en Duitsland. Maar in de plannen om het centrum van Dinxperlo op te knappen, lijkt een deel van die gele kruisjes te verdwijnen en plaats te maken voor een gele streep. Inwoners van beide grensdorpen zijn hier niet blij mee.

“Als er een doorgetrokken streep wordt getrokken, betekent dat dat je er niet overheen mag”, zegt Dinxperloër Joop van Reeken. Ik vind dat een belediging voor hoe wij hier bij de grens met elkaar omgaan.”

Volgens Johannes Hoven van de Heimatverein Suderwick zijn de kruisjes het handelsmerk van beide grensdorpen. “Mensen identificeren zich ermee”, zegt Hoven. “Zelfs tv-zenders en kranten komen graag naar deze plek. Het zijn altijd de kruisjes en het plaatsnaambord ‘Dinxperwick’ die mensen op de foto willen zetten.”

Het gezamenlijke plaatsnaambord van Dinxperlo en Suderwick – Foto: Omroep Gelderland

Klein detail in het hele plan

Inwoners van Dinxperlo hebben het afgelopen jaar tijdens verschillende participatiemomenten kunnen meepraten over hoe de grensbeleving kan worden meegenomen in de nieuwe plannen voor het centrum.

Van Reeken: “We hebben er vaak iets over gezegd, maar het was altijd maar een klein detail in het hele plan. We zijn ook niet tegen de vernieuwing van het centrum, want dat is een prachtig plan. Maar die streep moet verdwijnen.”

Tien miljoen euro

De gemeente wil in totaal 10 miljoen euro investeren om het centrum van Dinxperlo te verbeteren en aantrekkelijker te maken. Het Prins Clausplein in het centrum wordt vernieuwd en er komt meer ruimte voor groen, evenementen en recreatie.

Ook de omliggende straten worden grondig aangepakt. Onder de inwoners van het grensdorp is er veel steun voor de plannen, maar er bestaat nog wel discussie over de gele grenskruisjes.

‘Lijn kan ook een verbinding zijn’

Tijdens een eerdere vergadering met de gemeenteraad zei wethouder Ted Kok: “Een werkgroep heeft gewerkt aan de grensbeleving en uiteindelijk bleek niet de hele werkgroep, maar wel een meerderheid het gemaakte ontwerp te ondersteunen.”

Artist Impression waarop de gele lijn te zien is – Foto: OKRA Landschapsarchitecten

Kok voegde eraan toe: “Een lijn kan worden gezien als een scheidslijn of een breuklijn, maar een lijn kan ook worden gezien als een verbinding.” De wethouder is ervan overtuigd dat de ontwerper alsnog tot een overeenkomst zal komen met de inwoners. “De rest van het plan moet gewoon doorgaan.”

Opnieuw om tafel

Jeroen Hollema van D66 hoopt dat de wethouder kan beloven dat de ontwerper op korte termijn weer met de inwoners om de tafel gaat. “Het zou mooi zijn als er een nieuw ontwerp komt op dit specifieke punt, of eigenlijk een lijn.”

Van Reeken wacht ook op het gebaar om opnieuw met de ontwerper in gesprek te gaan. “Dat zou wat rust brengen, want er zijn mensen die hier al jarenlang aan werken en het gevoel hebben dat hun ideeën letterlijk worden genegeerd”, aldus Van Reeken.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-07-01 13:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.