Bach en orgels in Aalten

AALTEN – Op zaterdag 22 juni is muziek van Bach te beluisteren in de Oude Helenakerk. Bach-liefhebber en organist Harry van Wijk geeft samen met het Achterhoeks Bachkoor en het Forster strijkkwartet een concert, geheel gewijd aan de legendarische componist Johann Sebastian Bach.

‘Of je er nu van houdt of niet, je kunt niet om Bach heen’. Harry van Wijk glimlacht: “Dit is geen uitspraak van een Bachliefhebber of een doorgewinterde klassieke-muziek-luisteraar. Dit is een uitspraak van een bevriend drummer, die met zijn soul- en reggaeband over de hele wereld concerten heeft gegeven…” Van Wijk vervolgt: “En ik, als Bachliefhebber, ben dat uiteraard met hem eens! Op zaterdag 22 juni willen we dit graag nog eens onderstrepen door muziek van Bach uit te voeren met het Achterhoeks Bachkoor, het Forster strijkkwartet en met orgel in de Oude Helenakerk. De akoestiek in deze kerk is fantastisch, het belooft een geweldig mooie uitvoering te worden!”

Traditie

Het is inmiddels een traditie om elk jaar in de Oude Helenakerk een Bachconcert te organiseren. “Het afgelopen jaar heb ik, samen met het Forster strijkkwartet, onder andere de beide Sinfonia’s uit cantate 35 gespeeld. Voor dit jaar hebben we, als Stichting ORGEL, het Forster strijkkwartet weer gevraagd, samen met het Achterhoeks Bachkoor. Samen voeren we het prachtige motet ‘Jesu, meine Freude’ uit. Daarnaast ook het Concerto in F moll, voor strijkers en orgel. We eindigen met het bekende ‘Jesus bleibet meine Freude’. Velen zullen dit kennen onder de Engelse titel ‘Jesus, joy of men’s desiring’.”

Over het Forster strijkkwartet

Het Forster strijkkwartet is ontstaan toen altviolist Lex Bouman en Siem Huijsman, cello, elkaar na twintig jaar bij toeval weer tegenkwamen. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een tournee van het Nederlands Studenten Orkest in 1976. Bij de hereniging tijdens het Orlando Festival besloten ze direct om kwartet te gaan spelen en vonden in Carolien Rijkmans en Anke Foede twee violistes met wie ze nu jarenlang een strijkkwartet vormen. De muziek van Bach is hen op het lijf geschreven.

Het Achterhoeks Bachkoor

Het Achterhoeks Bachkoor richt zich, onder leiding van dirigent Merijn van Driesten, op klassieke muziek. Op dit moment heeft het koor ruim veertig leden afkomstig uit de wijde regio. Zoals de naam al zegt heeft het koor een grote liefde voor de muziek van (de familie) Bach, die weer als leraar en inspirator heeft gediend voor talloze componisten.

Over Harry van Wijk

Harry van Wijk is een breed georiënteerd musicus. Hij geeft concerten in binnen- en buitenland en is als kerkmusicus verbonden aan de Oude Helenakerk in Aalten. Harry studeerde bij Kees van Houten, Theo Jellema, Wolfgang Zerer en Joris Verdin. Na zijn studie heeft hij zich verdiept in de muziek van Bach en Mendelssohn Bartholdy, en in twintigste-eeuwse muziek door het volgen van meestercursussen van Ludger Lohmann en Johannes Geffert. Hij won prijzen bij het Internationale orgelconcours in Nijmegen en bij diverse orgelconcoursen in Duitsland.

Concert Bach, zaterdag 22 juni in de Oude Helenakerk. Aanvang 19.30 uur. Zie Facebookpagina ‘Muziek in de Oude Helena-Aalten

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-11T07:40:42+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.