Automaatje van start gegaan in Oost Gelre: mevrouw Diny Heringa de eerste deelnemer

– Voor inwoners die minder mobiel zijn en niet in staat om met eigen auto of openbaar vervoer te reizen, is het vrijwillige vervoerproject ‘Automaatje’ in Oost Gelre officieel van start gegaan. ‘Automaatje is een project van de ANWB dat ze samen met gemeenten uitzet over heel Nederland. Mevrouw Diny Heringa was de eerste deelnemer aan Automaatje in Oost Gelre. Ze werd thuis opgehaald door wethouder Ellen Dusseldorp voor de officiële start bij het gemeentehuis in Lichtenvoorde.

Automaatje staat voor sociaal vervoer zodat mensen mobiel en actief kunnen blijven: vrijwilligers vervoeren met hun eigen auto minder mobiele inwoners. De gemeente is nog op zoek naar meer vrijwillige chauffeurs die hieraan mee willen doen. Verder wordt het project geleid door de Winterswijkse Uitdaging. Een vrijwilliger begeleidt mensen van deur-tot-deur met de eigen auto en ontvangt hiervoor van de klant een onkostenvergoeding.

Ruim 1.000.000 mensen raken steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid, steeds beperkter worden. Zelf met de auto rijden zit er vaak niet meer in en steeds een beroep doen op de naasten is moeilijk. Bij ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen, of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. Hierdoor kunnen ook de minder mobiele mensen weer makkelijker deel uit gaan maken van het sociale en maatschappelijke leven. Dit kan zijn naar de kapper, de huisarts, het ziekenhuis, maar ook op de koffie bij een vriend of vriendin.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-11-24 10:59:35


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.