Asperges uit de volle grond, kan dat al?

MARIëNVELDE – Geschild, gekookt en opgediend onder een hollandaisesausje met ham en ei. Zo eten de Gelderlanders de asperge vaak het liefst. Met Pasen in het vooruitzicht hopen de liefhebbers dat er asperges op tafel staan. Exemplaren uit de kassen en verwarmde bedden zijn al een optie, maar asperges uit koude volle grond: is dat realistisch?

“Ik denk dat we het net niet gaan redden. Ik zou eerder zeggen na Pasen”, vertelt kweker Bas Beijer uit Groesbeek. In sommige streken van de provincie hebben telers last van te vochtige grond. “Wij kunnen op sommige stukken het land niet ploegen, die zijn nog te nat”, vertelt een teler uit het Montferland. Aspergekweker Edwin Redeker uit Mariënvelde voegt toe: “Bij ons is de grond zo nat, dat we nog niet eens tunnels kunnen maken. Ik denk dat de meesten het nog niet redden.”

In Laren speelt hetzelfde probleem. Daar zijn twee weken geleden pas de tunnels met zeil aangelegd. “Als de grond te nat is, kun je er niet met de machines op. Doe je dit wel, dan kun je de structuur van de grond vernielen.”

Toch is het niet overal kommer en kwel. Bij kweker Gert Smits in De Heurne lukt het waarschijnlijk wél om de asperges voor Pasen eruit te halen. “Wij hebben twee weken geleden de tunnels al geplaatst met folie, op een goede dag. En met succes. We hopen snel te kunnen oogsten”, vertelt Smits.

Toch had ook hij last van het vocht. En in zijn omgeving hoort ook hij dat het lastig is. “Ik hoor wel dat we een van de weinigen zijn die nu al kunnen oogsten.”

Warmteregeling

Alle kwekers hebben wel één ding gemeen: allemaal hebben ze asperges uit volle, onverwarmde grond. En stuk voor stuk zijn ze afhankelijk van het weer. De asperge gedijt het beste bij een ietwat warmere temperatuur: zo’n 20 graden met een zonnetje. Vooral die zonnewarmte is fijn voor de plant.

Met behulp van zwart-witfolie kunnen de telers de plant helpen ontwikkelen. Met het zwarte zeil kunnen ze het zonlicht absorberen om de grond onder het zeil te verwarmen. “Wij hebben nu extra zeil op de tunnels liggen, zodat ze meer warmte opvangen”, vertelt kweker Beijer uit Groesbeek.

Het verschil in kleuren van zeil is belangrijk voor de warmteregeling. “Mocht het te warm worden, dan worden de stukken plastic omgedraaid en weerkaatst de witte kant de zonnestralen”, vertelt Redeker. Zo kan de warmte iets afnemen.

'Schieten'

De asperges worden geoogst voordat ze gaan ‘schieten’ of uitlopen. Ze schieten wanneer ze in aanraking komen met zonlicht, dan worden ze ook groen. Doorgaans loopt de aspergeperiode van april tot Sint Jan op 23 juni. Dat is niet omdat ze erna niet lekker zijn, maar omdat de planten op kracht moeten komen om het jaar erop weer nieuwe asperges te produceren. Na 21 juni worden de dagen korter en is de kans op een succesvolle oogst het jaar erop kleiner.

Bekijk de video:

Geschreven door Syl Schoppers, Vera Moison op 2024-03-22 12:20:59


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.