Achterhoeks graan in Achterhoeks broodje grijpt net naast de prijs in Japan

– Het Nederlandse boulangerieteam heeft tijdens het mondiale broodbakkampioenschap ter wereld in de Japanse hoofdstad Tokio een vierde plaats bereikt. Ze deed daar afgelopen weekend mee aan The Best of Mondial du Pain, een soort Olympische Spelen van het broodbakken met het Achterhoekse broodje dat gebakken is van de Rode Graan (ookwel roodkorn genoemd) afkomstig van de akkers in het Silvoldse De Sleage.

Het eremetaal om je nek krijgen gehangen zat er net niet in. Frankrijk werd de beste, vervolgens Japan en Spanje. Nederland deed voor het eerst mee aan deze internationale wedstrijd bij het wedstrijdonderdeel is ‘Restaurant Sandwich’. Coach Wietse Schiere, Mike Onasse, Gerrit Huckriede en broodartiest Hans Som uit Didam stoomde Hiljo en Renske klaar voor deze intensieve wedstrijd. Hans Som is aanwezig in Tokio en één van de internationale juryleden.

De Rode Tarwe (ook wel roodkorn genoemd) vormt de basis van het brood en is geteeld in Silvoldse Sleage in de Achterhoek in het stroomgebied van Oude IJssel en AA-Strang. Met nu internationale erkenning voor het vakmanschap voor graanteler De Slaege.

Het Nederlandse team maakt ter plekke een Achterhoekse variant en deze sandwich is ontwikkeld met Paskal Karels van restaurant Karels uit Braamt. Het is een mooie samenwerking van vakmensen uit Achterhoek en Liemers én internationale erkenning voor het Achterhoekse vakmanschap, zo werd de deelname ervaren. De regio is hard op weg als onderscheidende foodregio, met veel te kiezen aan bakwaardige graansoorten. De graanoogst 2022 was zeer weldadig. Dat bleek tijdens de masterclass van Smaakacademie Achterhoek waarin Hans Som 13 graansoorten beoordeelde van zes akkerbouwers en roemde de bakkwaliteit.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-06 15:05:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.