Achterhoek komt met mobiele HR-afdeling: ook de binnenstadbedrijven helpen bij vervullen vacatures

– De Achterhoek heeft gemiddeld zo’n 700 banen op 1000 inwoners te bieden. Dat is een mooi gegeven voor de werkgelegenheid. De keerzijde is dat het voor de kleine MKB-bedrijven waar de Achterhoek rijk aan is, moeilijk is de vacatures op te vullen. Een gedeelde HR-organisatie gaat het Achterhoekse bedrijfsleven daarbij ondersteunen.

Bedrijven zitten te springen om gekwalificeerde medewerkers. Headhunters en werving- en selectiebureaus leveren kandidaten, die zij op hun beurt niet zelden gewoon wegkapen bij andere bedrijven uit de regio. Voor iedere geplaatste kandidaat krijgt zo’n wervingsbureau al gauw eenvierde van het bruto jaarsalaris dat de aangenomen kandidaat beloofd is. Een dergelijk systeem werkt waarschijnlijk goed bij middelgrote bedrijven maar niet in de Achterhoek waar de kleine MKB’er niet alles in huis heeft kandidaten te werven voor hun openstaande vacatures. SIKA -Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek en werkgeversorganisatie VNO-NCW lanceerden vorige week een mobiele HR-afdeling die de kleinere MKB-bedrijven tot 50 werknemers gaat helpen bij arbeidsvraagstukken en het invullen van de vacatures.

“In de zorg, het onderwijs en de maakindustrie die kenmerkend is voor de Achterhoekse economie, zijn de vacatures moeilijk in te vullen”, zegt Wilma Elbertsen, regiomanager van VNO-NCW. Het is bekend dat hightech-bedrijven in de Achterhoek gezien de opdrachten graag willen uitbreiden en daarvoor een groot risico aangaan als zij de arbeidsplaatsen niet kunnen vervullen. “Er leven heel veel arbeidsvragen. Er staan mensen langs de zijlijn en bovendien gaan ontwikkelingen dermate snel dat levenslang leren een belangrijk aspect is geworden wil je als bedrijfs zelf ook blijven doorontwikkelen.”

Niet elk bedrijf is bij machten om een eigen HR-afdeling binnen de muren te hebben. Elbertsen doelt ook op de vergrijzing en de tijdelijke gebiedsverlaters, jongeren die voor hun studie buiten de Achterhoek een opleiding gaan volgen. “Niet iedereen komt terug en hoe reageer je daarop als bedrijf?” Bij eerdere bijeenkomsten van het bedrijfsleven bleek dat ‘boeien, binden en behouden’ van arbeidskrachten in het algemeen de grootste uitdaging is voor de Achterhoekse bedrijven. “We zijn sterk vergrijsd wat tegelijkertijd vraagt om ontwikkeling en organisatie waar je 55+ die overwegen weer te gaan werken of een switch maken kan inzetten. Dat zijn betrouwbare krachten en bedrijven kunnen we ondersteunen bij hoe je die doelgroep een kans kan geven.”

Als eerste bieden VNO-NCW een online scan aan de bedrijven aan waarmee gauw inzichtelijk wordt gemaakt hoe bedrijven zich in de markt moeten zetten wil ze personeel aantrekken. “Duurzaamheid en de uitstraling van vitaliteit zijn belangrijke aspecten voor waarom mensen wel of niet bij je solliciteren”, aldus Wilma Elbertsen. Een hoog loon blijkt lang niet altijd het eerste vereiste voor een sollicitant. Aan de hand van de resultaten uit de scan staat er een HR-specialist klaar die bedrijven adviseert. Er worden masterclasses gehouden en kijkt VNO-NCW hoe in de toekomst zij kan ondersteunen. Het project is bedoeld voor alle branches, dus ook voor binnenstadbedrijven zoals retail en horeca.

Het initiatief om bedrijven te helpen ondersteunen bij de invulling van vacatures is opgezet door Provincie Gelderland, 8RHK Ambassadeurs en VNO-NCW Achterhoek. Tegen een kleine vergoeding kunnen bedrijven met minder dan 50 werknemers gebruik maken van dit project. “Het is een pilot voor 60 werkplekken in de regio. Gezien de behoefte van de Achterhoek maakt het kans op een vervolg.”

Achterhoek bedrijven kunnen voor meer informatie en voor aanmelden op www.hrsupportmkbachterhoek.nl.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-28 13:31:31


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.