Aannemer trakteert buurt op pannenkoeken: ‘Echt heel mooi dat ze dit doen’

– Als je in de Achterhoek gaat wonen of werken dan verwachten de inwoners dat je je aanpast. Aannemersbedrijf Heijmans probeert dat met een borreltje en pannenkoeken met spek en dat valt bij Achterhoekers in de smaak. De aannemer gaat de Nettelhorsterweg – de weg tussen Lochem en Geesteren – aanpakken. Heijmans mag dat doen omdat het bedrijf de aanbesteding won.

“Wij hebben aangegeven dat wij het belangrijk vinden dat we goed met de buurt door één deur kunnen, dat we naar ze luisteren en dat we op zoek gaan naar oplossingen”, zegt projectleider Giny Steggink. “Volgens goed Achterhoeks gebruik ga je hier buurtmaken. Omdat wij hier nieuw in de buurt zijn dachten we: we organiseren een intrekkersmaol met een borreltje en iets te eten.”

Ongeveer veertig buurtbewoners maken deze week dankbaar gebruik van de aanbieding. “Ik vind het echt heel mooi dat ze dit doen”, zegt Hans Leeflang van de initiatiefgroep De slimste weg.

Van tien auto’s per dag naar duizenden

De Nettelhorsterweg is in de afgelopen vijftig jaar drukker en drukker geworden. Bert Meutstege is geboren en getogen aan deze straat. “Het verkeer is echt toegenomen”, zegt hij. “Kijk maar op de foto’s die ik heb meegenomen. Hier kon je vroeger nog op de straat gaan staan om een foto te maken, dat hoef je nu niet meer te doen.”

Ooit was de Nettelhorsterweg een oase van rust. – Foto: archief familie Meutstege

De berm van de weg was vroeger de voortuin van Bert. “We woonden toen echt aan de straat. Er stonden overal dikke bomen”, blikt hij terug. Op de vraag hoe het toen was, antwoordt hij: “Als er een auto langskwam dan keek je op. Dat was bijzonder. Zeker als er een vrachtwagen over de weg reed.”

Dat is niet meer voor te stellen. Destijds gingen er misschien tien auto’s per dag over de weg, nu zijn dat er duizenden. “Het zoeft maar door.” Inmiddels woont Bert niet meer aan de Nettelhorsterweg, maar in het centrum van Borculo. Of hij ooit terug wil? “Nee, als ik hier nu sta en ik hoor dat geluid…. en nee ook niet als de weg straks is aangepast.”

Wij hebben ingezet op meer gezondheid, veiligheid en duurzaamheid

Hans Leeflang, initiatiefgroep De slimste weg

Proeftuin voor innovaties

Hoewel Bert dus niet teruggaat, wordt het voor de omwonenden straks wel aangenamer. De rijbaan wordt veiliger gemaakt. Zo mag je straks bijvoorbeeld niet meer inhalen en komen er passeerhavens voor landbouwvoertuigen. Dat is eigenlijk allemaal niet zo bijzonder, want dat gebeurt bij veel meer provinciale wegen.

Bijzonder is wel dat bewoners de aanpak op de agenda hebben gezet en ook bij het proces en de uitvoering betrokken worden. “Zo hebben we bijvoorbeeld meegepraat en meebeslist in de aanbestedingsprocedure”, vertelt Leeflang. “Dat is echt uniek in Nederland.”

Daarnaast wordt de weg een proeftuin voor innovaties. “Wij weten dat hier niet minder verkeer zal gaan rijden, maar eerder meer”, zegt Leeflang. “Daarom hebben wij ingezet op meer gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.”

Als je kijkt naar bijvoorbeeld gezondheid dan wordt er iets gedaan aan het verminderen van fijnstof en geluidsoverlast. “Er komt hier bijvoorbeeld een zogenoemde wishwall. Dit is bedacht door de universiteit van Twente. Het is een constructie van beton en staal die geluid afbuigt”, legt Leeflang uit. Het is één van de vele voorbeelden waar naar gekeken wordt. “Ik hoop dat hier echt van alles op het gebied van innovatie uitgeprobeerd wordt.”

Planning

De komende maanden worden de ontwerpen gemaakt en kunnen inwoners hun laatste wensen inbrengen. “We moeten bijvoorbeeld nog kiezen welk asfalt we gaan gebruiken”, zegt Steggink. “We moeten rekening houden met circulariteit en veiligheid, maar ook met de gezondheid van bewoners.”

Eind dit jaar moeten de ontwerpen klaar zijn en het idee is dat in maart volgend jaar de schop de grond in gaat.

Geschreven door Melanie Lokate, Omroep Gelderland op 2022-10-02 07:10:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.