16 projecten opgestart tegen arbeidskrapte

– De arbeidsmarkt in Gelderland wordt steeds krapper. Het lukt werkgevers al lang niet meer om alle vacatures te vervullen. Met het Gelrepact slaan de zes arbeidsmarktregio’s en provincie Gelderland de handen ineen om de arbeidstekorten aan te pakken. Er worden 16 projecten opgestart om werknemers bij te scholen en zij-instromers en mensen met een achterstand op te leiden voor een baan in de krapteberoepen. Provincie Gelderland zet 3 miljoen euro in voor de uitvoering van het Gelrepact.

Gedeputeerde Peter Kerris: ‘In alle sectoren komen we mensen tekort. We staan voor enorme uitdagingen voor wonen, duurzame landbouw en energietransitie. Wie gaat die woningen bouwen? We hebben alle talent nodig om die vacatures te vullen. Dat kan alleen als we samenwerken om de arbeidstekorten aan te pakken.’

De komende maanden zet het Gelrepact in op het stimuleren van Leven Lang Ontwikkelen en het bevorderen van de instroom in krapteberoepen. Elke arbeidsmarkregio heeft daarbij een eigen thema en werkwijze toegespitst op de regionale situatie. In de arbeidsmarktregio werken gemeenten, UWV, werkgevers- en werknemersorganisaties, onderwijs en ontwikkelbedrijven samen aan het oplossen van de arbeidsmarktproblematiek.

De Achterhoek

Hoe breng en houd ik als ondernemer de kennis en vaardigheden van mijn medewerkers op peil? Hoe behoud ik nu én de komende jaren voldoende en goed gekwalificeerde medewerkers? Via het Gelrepact krijgen Achterhoekse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf de kans om met HR-vouchers een expert in te zetten voor (strategisch) personeelsbeleid. Daarnaast krijgen Achterhoekse jongeren hulp bij hun persoonlijke ontwikkeling. Via de ZEGopstartbonus en laagdrempelige begeleiding door de ZEGjongerenconsulenten zetten honderden jongeren stappen naar een opleiding, betaald werk of een andere zinvolle invulling van hun dag.

“In de Achterhoek zorgen we ervoor dat werkgevers concrete antwoorden kunnen krijgen op hun personele vraagstukken nu en in de toekomst”, aldus wethouder Jorik Huizinga, voorzitter arbeidsmarktregio Achterhoek.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-03-24 09:45:22


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.