10-jarig Regionaalteam Kanjers voor Kanjers eindigt bij de kopgroep in Ronde van de Achterhoek

– Het wielerteam Sensa-Kanjers voor Kanjers rijden wielerkoersen door heel Europa, maar afgelopen zondag waren ze ‘thuis’ in de regio te zien in de Ronde van de Achterhoek om de punten voor de Holland Cup. Jelle Johannink en Chiel Schulten finishten in de massasprint van de kopgroep van 55 renners op respectievelijk de 32e en 54e plaats. De koers werd gewonnen door Coen Vermeltfoort van het team VolkerWessel.

Voor de tweede keer is de Ronde van de Achterhoek aangemerkt als een officiële wedstrijd van de UCI. 175 renners uit binnen- en buitenland streden om dé plek op het podium. In Aalten was de start- en finishplaats. Kenmerkend voor de Ronde zijn de gravel- en keienstroken waar de wedstrijd gemaakt wordt. Het wachten is op de wind waarop waaiers getrokken worden, maar die blijven deze dag nagenoeg uit en dus blijft het peloton lang bij elkaar. Er zijn ontsnappingen, maar zij worden weer teruggehaald. Bij de laatste gravelstrook, de 20e, maakt zich zo’n 40 kilometer voor de eindstreep een kopgroep los met daarin onder meer Jelle Johannink uit Denekamp. Hij is de Nederlands Kampioen van dit jaar zonder contract bij de elite, en uitkomend voor de Achterhoekse ploeg Sensa Kanjers voor Kanjers. Hij kwam als clubrenner tussen de semi-profs en de continentale formaties als 32e in de kopgroep over de streep in Aalten.

Knallen voor Kanjers

Fietsgroep ’t Muurtje haalde de Ronde van de Achterhoek naar Aalten toe. Aanleiding voor het initiatief ligt bij Kanjers voor Kanjers die eens per jaar een benifit-event organiseert ‘Knallen voor Kanjers’. De organisatie zamelt geld in voor kinderen die niet of onvoldoende in staat zijn om te sporten of om (buiten) te spelen> Bij de vorige editei ging aan het benefit-event de opening van de pumptrackbaan vooraf. John Theissen van ’t Muurtje en van Kanjers voor Kanjers: “We bedachten hoe mooi zou het zijn ons cycle team van Kanjers voor Kanjers hier te laten rijden als in dat weekend ‘Knallen voor Kanjers’ wordt gehouden. Dit jaar bestaat het cycleteam van Kanjers voor Kanjers tien jaar. We zochten contact met Achterhoek in Beweging voor dit initiatief waardoor het mogelijk werd een aanbod te doen aan de organisatie van de Ronde van de Achterhoek voor een finishplek in Aalten. Ze bleek geen goede startplaats te kunnen vinden en de weg bij Beelen is een mooie weg voor de start en de finish. Dat was nog niet eerder gebeurd dat zowel de start als de finish van de Ronde in dezelfde plaats plaatsvond.”

“In een regionaal tea, krijgen talenten de kans om zich door te ontwikkelen en dat is fantastisch als je dat ziet gebeuren.”

Talenten stomen door

Theissen en de fietsgroep ’t Muurtje -hij is de secretaris- kijken op een ‘fantastisch weekend’ terug, omschrijven ze het verloop van wedstrijd en alles wat daarbij organisatorisch komt kijken. “Er is heel veel wielertalent in de Achterhoek en als je 16 of 17 jaar bent moet je die stap kunnen zetten; kiezen voor het uitgaan of toch de sport en een carrière. In een regionaal team krijgen talenten de kans om zich door te ontwikkelen en dat is fantastisch als je dat ziet gebeuren”, zegt John Theissen enthousiast. Hij noemt Gijs Leemreize, reed voor Jumbo-Visma mee in de Giro Italia, Mark Schreurs en Robert Gesink die uit Kanjers voor Kanjers zijn voortgekomen. Hij verhaalt over dat je in een clubteam hoopt gevraagd te worden door een continentale wielerploeg. Dat is Jelle Johannink nu overkomen. Hij gaat het komend seizoen over naar de Twentse wielerploeg A Bloc.

Dikke banden race

Rondom de start en de finish van de Ronde van de Achterhoek voor de profs en semiprofs was een groot wielerspektakel georganiseerd. Voor de recreanten bestond de mogelijkheid om aan het begin van de middag te starten. Speciaal voor kinderen tot en met 12 jaar stond de dikke bandenrace op het programma.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-08-29 16:17:07


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.