Zesde predicaat Hofleverancier in Oost Gelre uitgereikt aan Brink & Campman: ‘een dijk van een bedrijf’

– “Het is voor een vloerkledenfabrikant als Brink & Campman die werkt met wollen garens ‘vandaag’ de slechtste dag van het jaar voor de omzetten’: warm weer 28 graden, ‘je gaat vandaag echt geen vloerkleed uitzoeken”. En het wordt vrijdag 10 juni uitgerekend het grootste hoogtepunt die van Brink & Campman in de ruim 126-jarige geschiedenis gaat beleven: de uitreiking van het predicaat Hofleverancier aan dit Lichtenvoordse bedrijf. Burgemeester Annette Bronsvoort overhandigde het predicaat en onthulde vervolgens samen met eigenaar Sjouke Jan Zwarthoff het wapenschild. Directeur Jos Eikenaar zegt daarbij ‘met een brok in de keel te staan’ en heft het glas.

Sjouke Jan Zwarthoff duidde met deze ene dag in de geschiedenis van de vloerkledenfabriek Brink en Campman de turbulentie waarin een bedrijf kan verkeren. Een miljoenenverlies in 2001, ‘en in 2005 kwam de sneeuw: het dak bezwijkt en legt het bedrijf plat’ in 2007 de financiële crisis, “maar Brink & Campman is altijd ‘on the move’, zei Zwarthoff, en overwon de zwaarste crisissen door de tijd vooruit te zijn. Het bedrijf werkt met weef- en verviltmachines, tuftrobots, artificial intelligence (AI) en gepassioneerde medewerkers waarmee ‘we’ één van de weinige bedrijven zijn die unieke producten kunnen maken. “We moeten in de nichemarkt werken, anders zit je in een markt waar je het niet kan verdienen.”

Vooraanstaande positie verworven

In de geheel vernieuwde showroom waren vrijdag medewerkers en genodigden bijeen om 125-jaar Brink & Campan te vieren. Het Lichtenvoordse bedrijf wordt in het 126e jaar bekroond met het predicaat Hofleverancier. Burgemeester Annette Bronsvoort reikte deze uit namens ‘Zijne Majesteit de Koning’. “En die krijg je niet omdat een bedrijf een eeuw of 125 jaar bestaat. Je dient volledig van onbesproken gedrag te zijn en een vooraanstaande positie hebben in de regio of verder weg in het land of internationale betekenis hebben. Dit bedrijf is een dijk van een bedrijf in Oost Gelre en je kan alleen te tijd vooruit zijn als iedereen erachter staat”, complimenteerde Bronsvoort het bedrijf met de prestaties die zijn door de jaren heen leverde. “Een bedrijf kan alleen doorgaan als je vernieuwend blijft doorgaan. Jullie hebben prachtige dingen gemaakt voor het Vredespaleis, de Shakespeare Memorial Library en Schiphol.”

‘Schietspoele, sjerrebekke, spoelza,
Djikkedjakke, kerrekoltjes, klitsklets’

De tijdreiziger doet zijn verhaal in geluiden die Brink & Campman in de ontwikkeling van hun bedrijf hebben meegemaakt. – Foto: Eveline Zuurbier

De geluiden van een tijdreiziger

Vervolgens werd de indrukwekkende geschiedenis van Brink & Campman in een show gepresenteerd door stemacteur Niek Boes. Hij was een tijdreiziger die de 125 jaren en de toekomst van het bedrijf presenteerde op basis van geluiden. De oprichting van het bedrijf was op 1 augustus 1897 in het Noord-Hollandse Laren: ‘schietspoele, sjerrebekke, spoelza’, door Cornelis van den Brink en Jan Campan. Dan als een klaroenstoot, de fluit van de stoomtrein: hijgend, sissende stoompijpen, knarsende wielen ijzer op ijzer. Een schelle fluit. Eerst in verhoogd tempo, vervolgens langzamer als het bedrijf begin vorige eeuw verhuist naar Lichtenvoorde. Piepende remmen, de deuren knallen op het station in Lichtenvoorde open. Het gesjilp van vogels, boerenkarren van de vriendelijke Achterhoek. De geluiden van houten weefmachines met een medewerker op het pedaal ‘djikkedjakke, kerrekoltjes, klitsklets’, worden in de loop van de tijden overspoeld door het geraas van elektromachines en vervolgens het getik op de pc-toetsen bij binnenkomst en het uitgaan van de orders.

Productiemanager Twan Wolters mocht plaatsnemen in de Lamborghini. Het tafereel was een ode aan de medewerkers met wie Brink & Campman groot is geworden. – Foto: Eveline Zuurbier

Het Brink & Campman ontwikkelt zich gedurende de 125 jaar tot een modern bedrijf dat kwalitatief hoogwaardige vloerkleden levert aan bekende interieurwinkels en -ketens in binnen- en buitenland. Het gewroem van een Lamborghini met het technogebeuk uit de autostereo luidt de voorspoed in voor telkens nieuwe generaties medewerkers die het bedrijf helpen opbouwen. Tevreden en blij. Het hydraulische geluid van een heftruck door het magazijn en vervolgens de laadklep van een vrachtwagen die met vele andere vrachtwagens via de Hamelandroute de karpetten over de hele wereld brengen: wieieieww…. Piep. Piep. Piep. Klats, de laatklep is dicht. Toet-toet en vervolgens het aftellen van een robotgestuurde tijdreiziger: blieb, three, two, one, wowah-wow. De show verkondigt de woorden van Sjouke Jan Zwarthoff: ‘we zijn altijd ‘on the move’ en een trotse burgemeester die een grote potentie aan economische bedrijvigheid in haar gemeente heeft. “Oost Gelre staat in de top 3 van Nederland betreft dé locatie voor economische bedrijvigheid. Brink & Campman is het zesde bedrijf dat het predicaat Hofleverancier ontvangt.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-06-13 19:55:22


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.